Hlavní obsah

Paroubek opět kreslil na tabuli. Tentokrát daně

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek si ve středu zopakoval na tiskové konferenci kreslení na tabuli. Tentokrát se ovšem nevěnoval propočítávání svých příjmů, ale daňové reformě z dílny sociální demokracie.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Paroubek se po nějakém čase opět chopil fixy a začal na bílou tabuli vypisovat čísla. Těmi chtěl dokázat, že daňové návrhy ČSSD jsou výhodné pro většinu obyvatel.

Uvedl, že varianta, kdy by se zavedla progrese v daních a lidé by podle výše příjmu platili 10, 20 nebo 30 procent, znamená, že 95 procent nebude tratit. Podle šéfa sociální demokracie by se 30 procentní daň platila od platu 40 tisíc korun výše. To by se, jak tvrdí, týkalo jen pěti procent lidí.

Paroubek ovšem upozornil, že takový návrh je jen jednou z variant, které ČSSD zvažuje. „Zdůrazňuji, že je to jedna z možností,“ uvedl. Sociální demokraté nyní začnou nad daněmi debatovat, vypukne vnitrostranická diskuse.

:. Náčrty daňových změn z pera šéfa ČSSD Jiřího Paroubkafoto: Právo/Jiří Ovčáček

„Během pěti, šesti týdnů budeme moci informovat o tom, jak se na to strana dívá,“ doplnil Paroubek.

Šéfa ČSSD kreslení na tabuli proslavilo především díky jeho tiskové konferenci, na které po vypočtení svých příjmů prohlásil: „Dámy a pánové, nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má“.

Bursíkovy odpady ČSSD vadí

Stínový ministr životního prostředí za ČSSD Petr Petržílek pak kritizoval novelu zákona o odpadech z dílny Martina Bursíka (SZ). Ta se věnuje snižování množství biologicky rozložitelného komunálního odpadu.

Podle Petržílka by přijetí této novely znamenalo, že dojde ke zdražení v rozsahu zhruba dva tisíce korun na rodinu a rok. „Celkové náklady na odpadové hospodářství vzrostou na každých 10 tisíc obyvatel až o milión korun ročně,“ upozornil Petržílek.

Reklama

Výběr článků

Načítám