Hlavní obsah

Klaus: O setkání s Kratochvílem a jeho sponzoringu ODS jsem nevěděl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus podle svých slov nevěděl, že se v minulosti setkal s omilostněným podnikatelem Zdeňkem Kratochvílem a že tento muž sponzoroval ODS. Prezident, který je čestným předsedou občanské demokratické strany, to uvedl na svých stránkách www.klaus.cz v souvislosti s kritikou, která se po udělení milosti Kratochvílovi objevila v tisku.

Článek

Minulý týden Klaus zastavil trestní stíhání Kratochvíla vedené proti němu za zneužívání informací v obchodním styku a další hospodářskou trestnou činnost. Podle Hradu kvůli jeho zdraví.

"Rozhodující věcí bylo, že v tomto případě soud rozhodl o přerušení trestního řízení ze zdravotních důvodů," zopakoval na svých stránkách Klaus. Uvedl, že muž není kvůli svému zdraví schopen se účastnit trestního řízení. Dodal, že při posuzování žádosti o milost měl k dispozici vyjádření psychiatrů.

"Při udělování této konkrétní milosti jsem si nebyl vědom toho, že jsem se s tímto člověkem setkal," napsal prezident.

Klaus nevěděl, že je Kratochvíl sponzorem

Podle Mladé fronty Dnes je jihlavský podnikatel Kratochvíl velký příznivec ODS na Vysočině a straně dal v minulosti sponzorský dar ve výši 200 000 korun, stranická pobočka ho ale musela vrátit, protože podle vnitřních předpisů nemůže strana tak vysoké částky přijímat. Deník napsal, že logo podnikatelovy dopravní společnosti ICOM transport zdobilo stranický kongres, letáky ODS na oplátku visely na sídle firmy v Jihlavě i na autobusech firmy.

List uvedl, že v roce 2004, když Klaus navštívil Jihlavu, ho Kratochvíl vítal s kyticí. Spolu jsou i na fotografii z akce Jazz na Hradě z poloviny letošního ledna, uvedl časopis Týden. Klaus zdůraznil, že do zveřejnění v médiích o těchto okolnostech neměl ponětí.

List uvedl, že v roce 2004, když Klaus navštívil Jihlavu, ho Kratochvíl vítal s kyticí. Spolu jsou i na fotografii z akce Jazz na Hradě z poloviny letošního ledna, uvedl časopis Týden. Klaus zdůraznil, že do zveřejnění v médiích o těchto okolnostech neměl ponětí.

"Nevěděl jsem, že byl sponzorem ODS a že se stýkal s některými představiteli ODS. V několika případech mi byla v minulosti milost doporučována některými poslanci či senátory či se za žádajícího přimlouvali starostové, ředitelé škol či podniků (...) ale v tomto případě to tak nebylo," napsal Klaus.

Reklama

Související články

Klaus udělil od svého znovuzvolení 12 milostí

Prezident Václav Klaus udělil milost dalším 12 lidem. Bylo to poprvé, co tohoto mimořádného institutu hlavy státu využil po svém únorovém znovuzvolení, předtím...

Výběr článků

Načítám