Hlavní obsah

Policie začne vyšetřovat brutální fauly sportovců

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brutalitě a agresivitě v českém sportu, především v kontaktních hrách, možná zvoní hrana. Policie se totiž od letošního podzimu chystá více a razantněji řešit nedovolené zákroky sportovců, při kterých způsobili svému soupeři zranění.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Faul Luďka Straceného ze Žižkova na slávistu Františka Dřížďala v pražském derby

Článek

Podle Martina Syneckého z ředitelství kriminální policie by viníci takových faulů mohli být daleko častěji za své prohřešky trestně stíháni i odsouzeni za ublížení na zdraví.

Podle Martina Syneckého z ředitelství kriminální policie by viníci takových faulů mohli být daleko častěji za své prohřešky trestně stíháni i odsouzeni za ublížení na zdraví.

Podle Martina Syneckého z ředitelství kriminální policie by viníci takových faulů mohli být daleko častěji za své prohřešky trestně stíháni i odsouzeni za ublížení na zdraví.Od podzimní sezóny

„A to buď úmyslné, nebo z vědomé nedbalosti,“ řekl Právu Synecký, který chce ještě před zahájením podzimní sezóny všech soutěží připravit pro kriminalisty metodický pokyn, jímž by se mohli začít v otázce sportovní brutality řídit. Míní to probrat i se zástupci nejmasovějších českých sportů, tedy fotbalu a hokeje.

„Když vidím ty brutální zákroky při fotbale či hokeji, tak s tím určitě souhlasím. Když je to úmysl nebo hrubá nedbalost, když někdo někoho zraní, třeba i trvale, tak ten člověk si to nemůže dovolit. Policie tam hraje roli veřejné sankce a určitě takový postoj podporuji,“ uvedl k tomu i policejní prezident Oldřich Martinů.

Průlomem verdikt NS

Proč najednou taková zásadní změna? Policii se teprve nyní dostalo díky Právu do ruky loňské březnové rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS), který odmítl dovolání zřejmě vůbec prvního českého sportovce odsouzeného za zranění soupeře při zápase.

Fotbalista ve druhé nejnižší soutěži sice nedostal za zlomení nohy protihráče žádný trest, obecné soudy ale konstatovaly, že se dopustil trestného činu ublížení na zdraví z vědomé nedbalosti.

Nejvyšší soud tento verdikt potvrdil a jako autorita, která sjednocuje rozsudky pro všechny soudy v ČR, tak dal prakticky návod nižším instancím, jak v podobných případech postupovat.

V usnesení totiž konstatoval, že pokud sportovec při zákroku vůči soupeři výrazně poruší pravidla daného sportu a zároveň svého soka vážně zraní, může mu za to hrozit trestní postih. A jak Právo v pátek zjistilo, názor Nejvyššího soudu posvětil únorovým odmítnutím stížnosti odsouzeného fotbalisty i Ústavní soud.

Rozhodnutí NS ale neznamená konec pro bojové sporty, jako je box nebo kickbox, kde ke zraněním dochází běžně. „Když tam jeden druhého zraní, ale bude to v rámci pravidel toho sportu, nejedná se o trestný čin,“ upřesnil Synecký.

„Tam jde o to, že nestačí, že uděláte nějaký úmyslný faul, ale musí přitom dojít z nedbalosti nebo úmyslem ke zranění druhého. Ten viník si musí být vědom, že nejen někoho fauluje, ale musí vědět, že ho fauluje takovým způsobem, že to může vést už ke zranění soupeře,“ vysvětlil soudce Eduard Teschler, jenž byl členem senátu NS, který zmíněné usnesení loni v březnu vynesl.

Pro případné postihování sportovců je podle něj tehdejší verdikt průlomový, i když na to neměli jednotný názor ani sami soudci NS. „Když se jedná o hrubé porušení pravidel, kdy ten hráč může počítat i s tím, že může dojít k nějakému následku v podobě těžkého ublížení na zdraví, v takovém případě to podle mě stíhatelné je,“ podotkl Teschler.

A policie mu dává za pravdu. „Vůbec jsme o tom rozhodnutí NS nevěděli. Tento případ je pro nás průlomový a naprosto precedentní,“ řekl Synecký.

Případy brutality ve sportu
Jeden z nejznámějších hokejových případů závažného zranění protihráče se odehrál v roce 1998 při semifinálovém zápase play off na ledě Vítkovic. Domácí obránce Vítězslav Škuta zezadu udeřil holí do obličeje třineckého Romana Kaděru. Tomu po zákroku zapadl jazyk a pět minut se v křečích zmítal v krvi na ledě, byl chvíli i v bezvědomí. Skončil v nemocnici s tržnou ranou vedoucí od oka až k bradě a se zlomenou čelistí. Incident prošetřovala policie, avšak k žádnému postihu nedošlo.
Zatím nejzávažnější případ, o který se svým loňským průlomovým rozhodnutím opírá i nejvyšší soud, se odehrál v dubnu 2003 ve východních Čechách. Obránce fotbalového týmu z Hořiněvsi tehdy při souboji o míč podrazil při skluzu nohu soupeře hrajícího za tým z královéhradecké čtvrti Třebeš. Faulovaný, civilním povoláním policista, tehdy utrpěl tříštivou zlomeninu lýtkové kosti a přetržení deltového vazu u vnitřního kotníku. Na soupeře podal trestní oznámení. Soudy v Hradci Králové pak faulujícího hráče uznaly vinným z ublížení na zdraví z vědomé nedbalosti, ale upustily od jeho potrestání.
Dosud zřejmě poslední známý případ, který řeší policie, se stal loni v květnu na Novojičínsku. Fotbalista z Bartošovic, hrající okresní přebor, přerazil skluzem nohu soupeři z týmu Jistebníku, aniž šlo o souboj o míč. Způsobil mu otevřenou zlomeninu. Poškozený se obrátil na policii, která pak faulujícího fotbalistu obvinila z ublížení na zdraví, za což mu hrozí až pět let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám