Hlavní obsah

Obíhání úřadů má skončit, vnitro chystá centrální registry

– PRAHA
Právo, Jakub Troníček

Změnili jste trvalé bydliště? V praxi to teď znamená, že musíte novou adresu nahlásit zhruba třiceti různým úřadům. Jejich obíhání by podle ministerstva vnitra mělo být od roku 2010 minulostí, návrh na zřízení tzv. centrálních registrů totiž počítá s tím, že úřady budou mít povinnost si z databází vytáhnout potřebné údaje samy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer.

Článek

Vzniknout by měly čtyři centrální registry, které by shromažďovaly základní informace o obyvatelstvu žijícím legálně na území ČR, o podnikatelích, jejich firmách a ostatních institucích s přiděleným číslem IČO, o právech a povinnostech občanů a firem vůči státu a v neposlední řadě o všech existujících adresách na našem území.

Plány na nové elektronické databáze v úterý představil na setkání s novináři náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček. „Pokud se například někdo vdá a změní si jméno, tak se jeho novou identitu automaticky dozví všechny úřady, které tuto informaci potřebují,“ řekl k tomu Zajíček.

Zároveň vysvětlil, že údaje v těchto centrálních registrech budou šifrovány a přístup k nim budou mít vždy jen instituce, které k tomu mají oprávnění. Výhodou nového systému má být podle Zajíčka i to, že data nepůjde spojit jako dnes. Zatím totiž stačí, aby úředník znal rodné číslo a může si o konkrétním člověku zjistit takřka cokoli.

Úředníci se nedozví všechno

Podle ministerstva by rodné číslo měl brzy nahradit jiný identifikátor, ze kterého by o dotyčném na rozdíl od rodného čísla nešlo nic zjistit, a který by byl odlišný pro každou instituci. „Např. úředník z registru vozidel nikdy neuvidí údaje o důchodech a naopak,“ uvedl Zajíček.

Návrh zákona o registrech by do konce dubna měla dostat na stůl legislativní rada vlády.

V současné době existují v ČR desítky úřadů a institucí, které shromažďují osobní data občanů. Všechny k tomu sice mají oprávnění ze zákona, každá si ale údaje drží odděleně a každé se také musí změny hlásit samostatně. Navíc se údaje od sebe často liší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám