Hlavní obsah

Zákon o střetu zájmů se změní, i přes odpor Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna v úterý navzdory senátnímu vetu znovu schválila změny v novém zákoně o střetu zájmů. Novela, jejíž původní znění připravili poslanci ČSSD, má mimo jiné usnadnit přístup veřejnosti k majetkovým oznámením politiků. Mění také způsob, kterým mají být funkcionáři za porušení zákona o střetu zájmů trestáni.

Článek

Povinnosti podávat majetková přiznání zbavuje soudce a státní zástupce. Rozšiřuje ji naopak například na řídící pracovníky státních nebo obcemi zřízených institucí. Návrh nyní čeká již jen na podpis prezidenta.

Nový zákon o střetu zájmů začal platit na začátku roku, většina funkcionářů, kterých se týká, podle něj ale má začít podávat majetková oznámení až od konce června. Sněmovna se rozhodla některé problematické části zákona upravit ještě předtím, než v praxi začal fungovat.

Povinnost podávat od letošního června majetková přiznání nebudou mít podle nového znění zákona soudci a státní zástupci. Poslanci tak reagovali mimo jiné na obavy soudců z možného zastrašování či vydírání. Senátorům ale vadilo, že by se povinnost oznamovat majetek naopak rozšířila na řídící pracovníky státních nebo obcemi zřízených institucí, například škol.

"Novela zákona sice z jeho působnosti vyjímá asi 3000 soudců, ale naopak tam přibylo 10 500 ředitelů mateřských a základních škol," řekl ve Sněmovně senátor Jaromír Volný (ODS).

Jednodušší přístup k majetkovým oznámením politiků

Zjednodušit by se měl přístup občanů k majetkovým oznámením politiků. Lidé, kteří do nich chtějí nahlédnout, nyní musí kvůli získání hesla k registru příjmů přijet do pražského sídla Sněmovny či Senátu nebo osobně navštívit jiné úřady, které mají registry zřídit. Podle novely by mohli o heslo požádat například e-mailem a dostali by ho v dopise s doručenkou.

Poslanci změnili také způsob, kterým mají být funkcionáři za porušení zákona o střetu zájmů trestáni. O těchto případech nebudou rozhodovat správní soudy, ale budou brány jako přestupek. Nejvyšší pokuta v přestupkovém řízení je 50 000 korun.

Novela má také zajistit, že novináři budou moci údaje z majetkových oznámení politiků publikovat. Výklad současného zákona totiž v tomto ohledu nebyl úplně jasný, protože zákon obsahuje paragraf zakazující zveřejnění.

Sněmovna rozhodla také o tom, že povinnost podávat majetková přiznání se bude vztahovat i na některé policisty. Jde například o policisty, kteří rozhodují o veřejných zakázkách, použití financí nebo se podílejí na správním či trestním řízení. Povinnost vést elektronické registry majetkových oznámení místních funkcionářů budou mít obce a kraje.

Podle senátora Volného ale novela obsahuje řadu nejasností. Není podle něj například zřejmé, zda se mají zákonem řídit i funkcionáři v armádě a resortu obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám