Hlavní obsah

Lékařské odbory ohlásily na květen demonstraci, nevylučují i stávku

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lékařský odborový klub, který měl v úterý celostátní shromáždění, oznámil: 21. května budeme demonstrovat proti zdravotnické reformě, v červnu pak nevylučujeme stávku lékařů ve zdravotnických zařízeních.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstrace zdravotníků před ministerstvem zdravotnictví. Archivní foto.

Článek

„Chceme veřejně vystoupit proto, že v České republice se chystá experiment se zdravím lidí, který nemá v Evropě obdoby. Na Slovensku už zkrachoval a Maďarsko ho odmítlo v referendu,“ řekl Právu v úterý Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu (LOK). Podle něj dosavadním výsledkem reformy jsou „zprivatizované a vytunelované nemocnice.“

Místopředseda LOK Lukáš Velev uvedl, že ministr slibuje každé rodině 10 000 korun na účet z privatizace zdravotních pojišťoven. „Je to politická korupce. Lidé mají přimhouřit oko za to, že se tato privatizace pojišťoven umožní.“

LOK požaduje zastavení reformy zdravotnictví, kterou připravuje ministr Tomáš Julínek, a vrátit ji k odborné diskusi.

Odboráři jsou i proti regulačním poplatkům tak, jak jsou nastaveny, a domnívají se, že například ochranný limit 5000 korun za rok nechrání stejně bohaté a chudé, ale naopak. Měl by se nahradit určitým procentem z příjmů, které by pacienti platili, například jedno až dvě procenta z příjmů za rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám