Hlavní obsah

Severa změřil hluk ve Sněmovně, je stejný jako na Matějské pouti

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda klubu KDU-ČSL Pavel Severa na úterní schůzi Poslanecké sněmovny kritizoval své kolegy za rámus, který ve Sněmovně dělají. Ten podle něj přesahuje i například hluk pneumatického kladiva. Na předsedu Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) dokonce během schůze někteří poslanci pískali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf lidoveckých poslanců Pavel Severa

Článek

Severa požádal o slovo ještě před projednáváním programu schůze a začal sérií údajů. „Hranice 90 decibelů je silné riziko pro sluch, 110 decibelů odpovídá hluku při práci s pneumatickym kladivem. Hluk v naší Sněmovně je v průměru 85 až 112 decibelů,“ řekl s tím, že si to naměřil kalibrovaným přístrojem, který poslancům ukázal.

„V jednu chvíli musel jeden z našich poslanců hovořit silou 112,7 decibelů,“ podotkl.

Severa řekl, že provedl různá měření i mimo Sněmovnu. Hranici 112 decibelů nepřekonala ani houkající sanitka, disco club ani brzdící vlak. Jediný vyšší hluk měla prý Matějská pouť.

Podle něj to není vinou špatné akustiky sněmovního sálu. „Ve chvíli, kdy se Sněmovna ztiší, je tu 65 decibelů, v Senátu je to v průměru 66 decibelu,“ řekl. Uvedl, že po dlouhodobém sezení ve Sněmovně mu hučí večer hlava nebo píská v uších. "Jestli budeme tišeji, bude lépe slyšet a méně nervozity," dodal.

Poslanci pískali na Vlčka

Kvůli neustálému rámusu musel jednání vícekrát přerušit i předseda Sněmovny Vlček a vyzýval poslance, aby se bavili mimo jednací sál. Výzvu opakoval snad pětkrát během dvou hodin.

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček během úterní schůze Sněmovny.foto: Právo/Petr Hloušek

Po přijetí návrhu lidovecké poslankyně Michaely Šojdrové na vyřazení vlastního návrhu na změnu v poplatcích ve zdravotnictví na jeho adresu někteří levicoví poslanci začali pískat. „Poprosil bych, abyste na předsedajícího nepískali, nejsme na hřišti a takový tón si vyprošuji,“ zvýšil hlas.

Po přijetí návrhu lidovecké poslankyně Michaely Šojdrové na vyřazení vlastního návrhu na změnu v poplatcích ve zdravotnictví na jeho adresu někteří levicoví poslanci začali pískat. „Poprosil bych, abyste na předsedajícího nepískali, nejsme na hřišti a takový tón si vyprošuji,“ zvýšil hlas.

Na neustálý hluk jej upozorňoval sám Severa. „Poslanec Severa mně stále ukazuje ten měřič a pořád překračujeme tu hranici. Nerad bych, aby 200 poslanců a poslankyň bylo vystaveno poškození zdraví,“ uvedl a, jak jinak, již poněkolikáté přerušil schůzi.

Sněmovna se na svém zasedání, které začalo v úterý, bude zabývat například závěrečnou zprávou vyšetřovací komise k mýtnému, sociálnědemokratickým návrh em zákona regulujícím chování obchodních řetězců a majetkovým vyrovnáním s církvemi.

Vyřadili návrh Šojdrové

Zákonodárci také nezařadili do programu bod týkající se zřízení vyšetřovací komise, která má zjišťovat, kdo stál za daňovým zvýhodněním stravenek. S návrhem přišla sociální demokracie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám