Hlavní obsah

Vláda souhlasí s výměnou L-159 za transportní letoun

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda odsouhlasila ministryni obrany Vlastě Parkanové, aby vyjednávala s evropským konsorciem EADS o výměně pěti letounů L-159 za jeden španělský transportní letoun CASA-295M a o nákupu tří stejných letounů.

Článek

České bitevníky by se tak poprvé dostaly do rukou jiného vlastníka než české armády. „Společnost EADS nabídla ministerstvu obrany odebrat pět nadpočetných letounů L-159 výměnou za jeden nově vyrobený taktický transportní letoun EADS CASA C-295M a zároveň předložila i nabídku na prodej dalších tří letounů tohoto typu,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Podle informací Práva by nákup tří letadel mohl vyjít až na dvě miliardy korun.

Součástí memoranda je opce na odprodej dalších pěti letounů L-159 a opce na další dva letouny C-295M. „Ta by mohla být podle aktuální potřeby nahrazena opcí na transportní letoun Airbus A400M,“ stojí ve zprávě.

První letoun CASA by mohl být dodán v čase kratším než jeden rok po podpisu smlouvy.

Armádě se nelíbí

Jak před nedávnem informovalo Právo, vojákům se španělský letoun nelíbí, protože je malý a má malý dolet. Podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka je letoun pro české potřeby nevhodný.

„Letoun typu CASA C-295M nesplňuje požadavky specifikované Armádou České republiky, a to zejména v požadované přepravní kapacitě a doletu. Chybějící požadovanou přepravní kapacitu by bylo nutné řešit pořízením dalších letounů s vyšší přepravní kapacitou,“ napsal Picek v dopise ministerstvu obrany, který má Právo k dispozici.

Minulý rok se dostaly na veřejnost informace o tom, že ministerstvo vyjednává s EADS o výměně deseti L-159 pro Bolívii za dvě transportní letadla CASA. Bolívie prý ale nemá peníze, proto z obchodu sešlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám