Hlavní obsah

Pošta čelí lavině balíků z USA, nestíhá je včas doručovat

Novinky, znk
PRAHA

Pracovníky pošty a celníky zavalily balíky ze zahraničí. Množství zásilek, které v posledních měsících stouplo až o sto procent, je takové, že se je České poště nedaří včas doručovat. Jedná se hlavně o balíky z USA, důvodem nárůstu je nízký kurz dolaru a častější nakupování na internetu.

Článek

Pošta a celní správa proto na krizovém pracovišti v Košířích zvažují zavedení nepřetržitého provozu 24 hodin denně sedm dní v týdnu, řekl ředitel sekce mezinárodního provozu České pošty Petr Angelis.

"Věříme, že se nám společně podaří balíčky, dárečky, překvapení a podobně ze zahraničí doručit adresátům v co nejkratším limitu a bez problémů," uvedla mluvčí České pošty Dita Václavíková.

Podle ní se u prioritních balíků, které se doručují den po podání, může jednat o zpoždění jeden až dva dny, u obyčejných, kdy doba doručení není garantována, až o týden. Zdůraznila ale, že často naberou balíky zpoždění již v zahraničí a pozdní doručení tak není chybou České pošty.

Největší nárůst je u balíků z USA

Většina zásilek do i ze zahraničí prochází přes pražskou vyměňovací poštu Praha 120 v Košířích, kde v jednom objektu sídlí nejen Česká pošta, ale také Celní správa. "V posledních týdnech přestávají stačit čelit stálému nárůstu počtu balíků ze zahraničí. Mezi nimi jsou i zásilky podléhající proclení a právě doba jejich dodání se prodlužuje," řekl ředitel Celního ředitelství Praha Radek Kurka.

Zdůraznil, že prodlevy se týkají jen zásilek podléhajících celnímu řízení, mezi které nepatří například balíky z EU. "Největší nárůst je u balíků ze Spojených států," vysvětlil s tím, že pokles počtu těchto zásilek se neočekává.

Důvodem přívalu balíčků z USA je podle něj slabý a nadále klesající kurz dolaru a prudký rozvoj nakupování po internetu. "Není výjimkou, že ze zahraničí poštou putují nejen počítače a spotřební elektronika jako dřív, ale například i oblečení," upozornil.

„Od doby, kdy dolar klesnul pod 17 korun, zásilek přibylo neuvěřitelně,“ řekl Angelis.

Celníci zatím na vyměňovací poště od 1. května posílí o devět lidí, připouští ale, že stejně jako Česká pošta přistoupí na nepřetržitý provoz.

Vývoj počtu balíků a expresních zásilek (rok 2008)
původleden 2007únor 2007březen 2007leden 2008únor 2008březen 2008
EU3 3533 0343 5114 0453 7713 512
ostatní země10 88610 87112 80916 56016 84817 452
zdroj: Česká pošta a Celní správa

Pošta také zřídila infolinku 257 019 256, která slouží pro poskytování informací o celních předpisech, případně o problematice celního řízení u poštovních zásilek.

Zásilky k proclení, desatero adresáta podle České pošty a Celní správy:

Pokud chcete obdržet oznámení o uložení celně odbavené zásilky ve skladu co nejdříve, nahlaste poště Praha 120 svou e-mailovou adresu.

Pokud si nevíte rady s vyplněním celního prohlášení (obchodní zboží), může použít služeb celní deklarace KAMA v objektu Plzeňská 139.

U zásilek s neobchodním zbožím provedeme celní řízení za vás, zásilku doručíme na vaši adresu a případné clo + DPH od Vás vybereme při doručení zásilky.

Požadované dokumenty u obchodního zboží není nutno doručit osobně, ale rovněž faxem nebo poštou.

Při osobním vyzvednutí celně odbavené zásilky ze skladu si můžete zásilku odnést nebo zajistíme doručení na vaši adresu.

Pokud znáte podací číslo zásilky (EMS, balíky), lze její pohyb sledovat na stránkách České pošty (www.cpost.cz).

Telefonické informace poskytujeme pouze u zásilek EMS (Express Mail Service), a to pouze při znalosti podacího čísla. Informace o jiných druzích zásilek nebo vyhledávání podle adresáta či odesílatele neposkytujeme.

Celní řízení probíhá podle data příchodu a priority zásilek (EMS, prioritní, ekonomické) a nelze je na vaši žádost urychlit.

Reklamaci zásilky ze zahraničí může podat adresát pouze při předložení originálu podacího lístku.

Je omezen dovoz zboží, které podléhá zákazům a omezením (výbušniny, zbraně, živočišné produkty…). Dovoz živočišných produktů (maso, masné výrobky, mléko, mléčné výrobky, vejce…) podléhá při dovozu veterinární kontrole. Bez veterinárního povolení nebude zboží propuštěno.

Představitelé pošty i celníků vyzývají, aby lidé správně vyplňovali celní prohlášení. „V současné době u téměř 50 procent zásilek podléhajících celnímu řízení dochází k nesprávnému deklarování zboží,“ sdělil Kurka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám