Hlavní obsah

Ministr nemá být zároveň i poslanec, chtějí lidovci

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidovci na svém víkendovém sjezdu oprášili téměř deset let starou myšlenku - tzv. klouzavý mandát. Jde o to, že ministři, kteří jsou současně poslanci, by se museli dočasně vzdát svého mandátu ve Sněmovně a do lavice by se směli vrátit ve chvíli odchodu z vlády.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Poslanec KDU-ČSL Pavel Severa

Článek

Po dobu jejich vládní funkce by na jejich místo ve Sněmovně nastoupil náhradník. Příslušné ustanovení by chtěli začlenit do chystaného nového volebního zákona. Jakákoliv ústavní změna se však diskutuje a schvaluje mnoho měsíců, takže je zřejmé, že změna by se mohla týkat až vlády po roce 2010.

Co s rebely?

Podle šéfa poslanecké frakce KDU-ČSL Pavla Severy by s nástupem do vládní funkce měl být poslanecký mandát člena vlády přerušen automaticky. Připustil však, že se mohou objevit i návrhy, podle kterých by mohlo jít nikoli o povinnost, ale jen o možnost.

Podle něj totiž mohou nastat situace, kdy by se do Sněmovny jako náhradník mohl dostat „zlobivý“ poslanec, takže pro stranu by bylo výhodnější, aby si ministr ponechal i poslanecký mandát. „Já jsem ale pro to, aby byly nastaveny stejné parametry pro všechny, tedy že by šlo o automatické pozbytí mandátu,“ řekl Právu Severa.

Zarazí nápad ODS v Senátu?

Jak vyplynulo z vyjádření politiků pro Právo, mohlo by zavedení klouzavého mandátu ve Sněmovně získat podporu. Avšak s největší pravděpodobností by nápad mohl narazit v Senátu ovládaném Topolánkovou ODS.

Jejím politikům se totiž myšlenka příliš nezamlouvá a tak by ji mohli s přehledem pohřbít. V případě volebního zákona, stejně jako třeba Ústavy, se na změně musí shodnout obě parlamentní komory a přehlasování Senátu Sněmovnou je vyloučeno.

Podle místopředsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) to není dobrý nápad. „Vím, že se tyto názory objevovaly již v minulosti, ale myslím, že to není nic praktického,“ uvedla.

Topolánek již loni připustil, že tato myšlenka má své klady i zápory. Za výhodu označil to, že ministři by se mohli plně věnovat svým resortům v době, kdy poslanci musejí být na schůzi komory, za riziko pak považoval částečné zpřetrhání vazeb mezi vládou a Sněmovnou. A také si nebyl jist, zda by náhradníci byli ochotni nastupovat na nejistou dobu.

Podobně to vidí zelení. „Klouzavý mandát má také svá úskalí, takže by se celá záležitost musela detailně prodiskutovat,“ tvrdí místopředsedkyně Dana Kuchtová.

Naproti tomu šéfové klubů sociální demokracie a KSČM Michal Hašek a Pavel Kováčik debatu na toto téma nevylučují.

„Osobně si to umím představit, ale to neznamená, že takové bude stanovisko celého klubu,“ řekl Hašek s tím, že je to námět pro komisi zabývající se změnou Ústavy.

Podle něj by mohl být klouzavý mandát praktický třeba kvůli důležitým zahraničním cestám, kdy tak ministři nemohou sedět ve Sněmovně. „To by ale nemělo ministry zbavovat politické odpovědnosti vůči Sněmovně,“ míní Hašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám