Hlavní obsah

ČSSD se pokusí získat koaliční poslance pro svržení vlády

Novinky, jov
PRAHA

Sociální demokraté budou v úterý plánovat pokus svrhnout vládu. Rozhodnou, kdy vyvolají hlasování o nedůvěře. Šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek přitom připustil, že se jeho strana pokusí získat pro svržení vlády některé koaliční poslance.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek (vpravo) s Davidem Rathem

Článek

„Předpokládám, že na poslaneckém klubu dospějeme k hrubému načasování. To znamená zhruba si říct, že to bude do měsíce, do tří týdnů v rámci probíhající schůze nebo mimo její rámec. To jsou možné alternativy,“ řekl Novinkám Hašek.

Podle něj se hlasování o nedůvěře uskuteční maximálně do měsíce. Osobně prosazuje, aby se pokus shodit vládu konal již na schůzi Sněmovny, která začne zítra. „Myslím si, že pokud bude schůze třítýdenní kvůli státním svátkům, tak bychom to mohli zvládnou v rámci jejího konání,“ uvedl s tím, že odhaduje termín hlasování o nedůvěře na první dekádu května.

Podle Haška nechtějí sociální demokraté zbytečně věc uspíšit. „Nemáme kam spěchat v tom smyslu, že by třeba poslanecký klub v úterý oficiálně požádal o hlasování a konalo by se třeba do konce tohoto týdne nebo příští úterý,“ sdělil.

Plánují získat hlasy z „druhého břehu“

Pro úspěšné svržení kabinetu Mirka Topolánka (ODS) ovšem ČSSD a KSČM chybí ve Sněmovně dostatek hlasů. Pokud se je nepodaří získat, Sněmovna opět zažije pouze přehlídku dlouhých projevů.

To si ČSSD uvědomuje a proto se podle Haška pokusí získat hlasy i u konkurence - v řadách vládních poslanců. „Nechceme-li, aby nešlo o čárku v rámci takových pokusů, tak je logické, že budeme hledat i jinde. Ten případný hlas stý nebo sto první nepřijde ze vzduchu, budeme jednat v rámci Poslanecké sněmovny, logicky to znamená, že budeme jednat i v rámci koalice,“ připustil Hašek.

Šéf poslanců sociální demokracie přitom nechtěl prozradit konkrétní taktiku, jak chce jeho strana případné koaliční hlasy získat. „Myslím, že vždy je svrchovanou věcí každé opoziční strany, když připravuje takový ústavní krok, taktika je víceméně důvěrná,“ prohlásil.

Podle Haška budou mít případná jednání „jasný rámec“ a tím jsou volební programy jednotlivých stran a politické priority. „Jednali bychom s poslanci z řad koalice na bázi programových záležitostí,“ doplnil.

Hovorka zatím nechce vládu potopit

Lidovecký rebel Ludvík Hovorka, který má výrazné výhrady proti zdravotnické reformě z dílny ministr zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), Novinkám řekl, s ČSSD jednat nehodlá.

"Nejednal jsem s nimi a ani s nimi o tom jednat nebudu. Zatím jsem, co se týká takového hlasování, vždy zastával názor vládní koalice a nikdy jsme nehlasoval proti důvěře," prohlásil.

Hovorka v tuto chvíli nechce pokus svrhnout Topolánkův kabinet podpořit. "Zatím nemám důvod proč hlasovat o nedůvěře," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám