Hlavní obsah

Nenechám si diktovat priority, vzkázal Čunek Topolánkovi

Novinky, znk
PARDUBICE

Předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka překvapil přinejmenším otevřený projev premiéra Mirka Topolánka (ODS) na celostátním sjezdu lidovců. Ten Čunka kritizoval a vyzvedl jeho stranického protivníka ministra financí Miroslava Kalouska. Vyzval také KDU-ČSL, aby plnila koaliční program. Čunek se proti Topolánkovým slovům ohradil v neděli v Otázkách Václava Moravce.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Předseda lidovců Jiří Čunek (vpravo) s premiérem a předsedou ODS Mirkem Topolánkem.

Článek

"Je to neobvyklé, na sjezdech většinou předsedové stran jako hosté kritická slova nepronášejí," řekl Čunek. Dodal ale, že premiér říká to, co cítí, a toho si předseda lidovců váží.

Premiér na sjezdu vyzvedl roli ministra financí Kalouska, Čunka zmínil v tom smyslu, že jeho návrat do vlády kabinetu "rozhodně nepřidal na popularitě".

Prozradil také zákulisí z jednání o návrhu zákona o výrovnání s církvemi. "Byl jsem iniciátorem tohoto návrhu. Jaké bylo mé překvapení, že (návrh) nemá absolutní podporu Jiřího Čunka, který jej nevidí jako absolutní prioritu," kritizoval premiér šéfa lidovců.

"(Zákon o vyrovnání s církvemi) je důležitý a stoprocentně za ním stojíme, priority KDU-ČSL jsou ale jiné," reagoval Čunek. Podle něj zákon daleko více nez církve potřebují především kraje a obce. "Aby mě koaliční partneři, i když se jedná o premiéra, nutili, co já budu přijímat, tak to určitě ne," dodal.

Prioritami KDU-ČSL jsou podle jejího předsedy rodiny s dětmi nebo sociálně vyloučené skupiny. "Ne to, co chce náš koaliční partner,"zdůraznil.

Topolánkova slova kritizoval i místopředseda KDU-ČSL David Macek. Ten některé pasáže premiérova projevu považuje za podpásový útok. Lidovci jsou podle něj suverénní stranou a nenechají si diktovat, co má být jejich prioritou.

Čunek: nechceme prodej krajských nemocnic a pojišťoven

Topolánek také kritizoval KDU-ČSL za její výhrady vůči reformám ve zdravotnictví jako například regulační poplatky či transformace zdravotních pojišťoven na akciové společnosti. "Pokud nejste spokojeni, kam hodláte směřovat? Je pro vás koaliční smlouva zákonem stejně jako pro mě? Neočekávám odpověd nyní, ale v podobě společného hlasování při plnění koaličního programu," řekl.

"My nechceme naplňovat koaliční smlouvu, ale programové prohlášení vlády. Tam stojí, že zdravotní pojišťovny se budou měnit na akciové společnosti, to ale neznamená, že budou prodány soukromým vlastníkům," řekl Čunek. "To, že premiér a ODS jdou za programové prohlášení a slíbili, že prodají zdravotní pojišťovny, není moje věc," odvětil Čunek na Topolánkovu kritiku.

"Chceme, aby krajské nemocnice zůstaly v rukou krajů. A stejně tak chceme, aby veřejné zdravotní pojišťovny zůstaly v rukou státu," shrnul.

"Bylo správné, že velmi důrazně upozornil, že smlouva se má dodržovat, a že kdyby ji někdo dodržovat nechtěl, tak to má říct na rovinu a vyvodit z toho důsledky," řekl ČTK místopředseda Sněmovny Jan Kasal. Podobná slova ale podle něj měla zaznít od lídrů KDU-ČSL, ne od premiéra.

Hovorka mluví o diktatuře kapitálu

"Pan premiér Topolánek by si měl uvědomit, že pokud se má jednat seriózně o reformě, je třeba napravit cenotvorbu, standardy, umožnit připlácení na nadstandardy, ale není možné říct, že všechny problémy se vyřeší privatizací. To není pravda, bohužel diktatura proletariátu byla u nás nahrazena diktaturou kapitálu, která je uplatňovaná prostřednictvím politických stran," řekl novinářům kritik regulačních poplatků Ludvík Hovorka.

Se sympatiemi vyslechla projev předsedy vlády místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová, i když s mnohým nesouhlasí. "Je to člověk otevřený, ale musím říct, že s některými s jeho srovnáními úplně nesouhlasím. Například naše spory o akciové společnosti (ve zdravotnictví) jdou mimo program KDU-ČSL," řekla ČTK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám