Hlavní obsah

Čeští zloději jezdí po otevření hranic častěji krást do Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němečtí policisté v oblastech u hranic s Českem a Polskem nemají asi velkou radost ze zrušení kontrol na hranicích. Po rozšíření schengenského prostoru vyšetřují policisté v německé Žitavě mnohem více závažných krádeží. Na české a polské straně hranic naopak zločinnost poklesla.

Článek

Poté, co 21. prosince odpadly kontroly na hranicích, ubyla práce policistům v sousedním Hrádku nad Nisou a na nedalekém Frýdlantsku. Zločinnost klesla i v polském pohraničí v okolí německého Zhořelce (Görlitz). Vyplynulo to z vyjádření na páteční mezinárodní tiskové konferenci na okresním policejním ředitelství v Liberci.

"Po Schengenu jsme měli denně u hranic s Českem a Polskem o jednu závažnější krádež více než před Schengenem. Obavy našich obyvatel před dramatickým nárůstem kriminality se ale nepotvrdily," prohlásil policejní prezident německého regionu Horní Lužice - Dolní Slezsko Richard Linss.

Žitava leží v německo-česko-polském Trojzemí a ve městě a jeho okolí policisté vyšetřovali od 21. prosince 2007 do letošního 6. dubna 226 závažných krádeží. Od 21. prosince 2006 do loňského 6. dubna jich zaznamenali 142 - tedy bezmála o dvě třetiny méně. Před Schengenem neodcizili zloději ve výše uvedeném období na Žitavsku žádné auto, po něm sedm. Na hraničních přechodech směrem do Čech a do Polska dělala německá pohraniční policie před Schengenem velmi přísné kontroly.

V Žitavě přibylo po otevření hranic i vykradených bytů. Zloději se vloupali do sedmi, ve stejném období před Schengenem do tří. Němečtí policisté z krádeží v bytech podezřívají i Čechy a spolupracují s kriminalisty z Liberecka.

Založili mezinárodní tým 

Více než 30 motorových vozidel zmizelo po Schengenu v německém Zhořelci (Görlitz). Tvoří dvojměstí s polským Zhořelcem. V německém Zhořelci ukradli zloději po Schengenu desetkrát více aut než ve stejném období před Schengenem. V polském Zhořelci odcizených aut ubylo.

Poté, co se v německém Zhořelci začaly krádeže aut množit, založili policisté mezinárodní tým a podařilo se jim pochytat několik pachatelů z Polska. Krádeže v německém Zhořelci pak téměř ustaly. "Kvůli krádežím aut v německém pohraničí jsme zadrželi i dva Čechy. Našli jsme u nich také nářadí na vloupání," dodal Linss.

Více závažných krádeží zaznamenali němečtí policisté po otevření hranic v Seifhennersdorfu, kam je blízko z českého Varnsdorfu. "Jejich počet stoupl z 31 na 37 a v Seifhennersdorfu otevíráme nový policejní revír," upozornil Linss.

Reklama

Výběr článků

Načítám