Hlavní obsah

VIDEO: Záchranáři trénovali zásah v klimovickém tunelu

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Záchranáři si nanečisto vyzkoušeli, jak by vypadal jejich dopravní zlý sen - hromadná nehoda v dálničním tunelu u Klimkovic u Ostravy. Dva přes kilometr dlouhé tubusy na budované dálnici D 47 se tisícům automobilů otevřou 6. května a hasiči i záchranáři si proto chtěli nacvičit, jak by postupovali v případě katastrofy.

Foto: Josef Gabzdyl, Právo

Záchranáři nacvičují v klimkovickém tunelu.

Článek

„Jiný silniční tunel v Moravskoslezském kraji není a asi nějaký čas ani nebude,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Tunel je velmi rizikovým místem. Podle statistiky musí hasiči v takových místech řešit dva až tři požáry ročně.

Zásah by zde kvůli omezenému prostoru byl velmi náročný, také dým se hůře odvětrává a lidé snadno propadnou panice. Klimkovický tunel sice patří mezi nejmodernější v zemi, a to i svým zabezpečením, ale přesto si záchranáři přejí, aby se zde nikdy nic nestalo.

Provoz v tunelu budou mít pod dohledem dálniční policisté sídlící v Ostravě-Přívoze. V pátek záchranáři v tubusu ve směru od Ostravy zinscenovali nehodu dvou osobních vozidel s poškozením požárního hydrantu. Nechyběla ani tlačenice v koloně přijíždějících vozidel, kde se pomyslně střetly dva autobusy.

Situaci měli ztíženou tím, že celý systém hydrantů v tunelu s nehodou museli vypnout a vodu brát ze sousedního tubusu. „Hasiči museli použít k dopravě vody suchovod, tedy trubku, na níž z obou stran připevnili hadice,“ uvedl Kůdela.

Hasiči rychlé uhasili hořícího auta a pomohli zraněným. Ty nejvážněji raněné přenášeli na nosítkách čtvrtou bezpečnostní propojkou do nezasaženého tunelu, kde čekaly týmy zdravotníku, nebo před vjezd do tunelů.

Cvičení se zúčastnily tři jednotky hasičů ze stanic Ostrava-Zábřeh, Ostrava-Přívoz a Bílovec a sedm jednotek dobrovolných hasičů z Klimkovic, Vřesiny, Ostravy-Polanky, Bílovce, Studénky, Ostravy-Krásného Pole a Ostravy-Pustkovce. „Celkem šest desítek hasičů,“ dodal Kůdela

V tunelu se bude jezdit nejvýše osmdesátkou a podle velitele dálniční policie Jiřího Pátry mají dva tubusy špičkové bezpečnostní parametry. 

Reklama

Výběr článků

Načítám