Hlavní obsah

Terezínský hřbitov bude o víkendu hlídat policie

– TEREZÍN • Aktualizováno

Národní hřbitov v Terezíně bude o víkendu hlídat policie. V areálu neznámý pachatel o víkendu poničil stovky náhrobků. Od pondělí najal památník na ostrahu areálu soukromou firmu. Policie také v pátek upřesnila počet poškozených destiček. Číslo opravila z asi tisíce na zhruba 700. Destičky se jmény obětí by mohly být zpět během několika týdnů.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Poničené náhrobky na terezínském hřbitově

Článek

"Od pondělí bude ostrahu zajišťovat soukromá bezpečnostní agentura," řekl mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar. Služby agentury jsou darem jedné z českých firem, památník za ně nic nezaplatí. Firma bude ostrahu zajišťovat až do 18. května, kdy se má v Terezíně uskutečnit tryzna

Ředitel Památníku Terezín Jan Munk v pátek řekl, že podle některých slibů by mohly být zloději ukradené destičky nahrazeny již do tryzny.

Policisté upřesnili počet destiček ukradených z hrobů, celkem jich zloději od 9. dubna odcizili 824. K 327 destičkám, jejichž zmizení policisté oznámili v úterý, podle mluvčí litoměřické policie Aleny Romové přibylo 497 dalších. Čtvrteční oznámení zcizení dalších 700 destiček bylo podle policie příliš nadhodnocené. Škoda způsobená památníku dosahuje 2,5 miliónu korun. Policie část tabulek našla v jedné severočeské sběrně, po zlodějích nyní pátrá.

Část peněz na obnovu dá ministerstvo

O tom, kdo náhradu bronzových jmenovek za destičky z pryskyřice zaplatí, se podle Munka nyní jedná. Část peněz slíbilo ministerstvo kultury, část sponzoři a zbytek musí památník najít ve svém rozpočtu. Dodal, že se připravují i opatření, která mají dalším krádežím zabránit. Nechtěl je však konkretizovat.

Poničené náhrobky na terezínském hřbitověfoto: Právo/Karel Otcovský

Na Národní hřbitov byla po skončení druhé světové války uložena těla popravených z masových hrobů v terezínské Malé pevnosti, kde byla věznice gestapa. Také zde leží lidé, kteří ke konci války zemřeli v terezínském ghettu a litoměřickém koncentračním táboře.

Jednalo se o největší zařízení svého druhu v protektorátu Čechy a Morava, během války jimi prošlo zhruba 200 000 lidí z celé Evropy. Jen zhruba třetina z nich se dočkala konce války. Část vězňů zemřela v Terezíně, další ve vyhlazovacích táborech. Památník v Terezíně vznikl v květnu 1947, tehdy se jmenoval Památník národního utrpení. První expozice byla otevřena v roce 1949.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám