Hlavní obsah

Lidovci se "převléknou", přejdou na modro-žlutou

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

KDU-ČSL se rozhodla, že se přebarví. Pro nadcházející víkendový sjezd strany v Pardubicích zvolila kombinaci modré a žluté. Pokud se bude zbrusu nový "kabát" líbit, lidovci se do něj "převléknou" ze současné modro-červeno-bílé.

Článek

Nové logo lidovce pěkně potrápilo. Loni na podzim vyhlásili soutěž o jeho novou podobu, ale ta nakonec vyzněla do ztracena.

Vedení strany ze čtyř návrhů v březnu nevybralo žádný. Nyní, když je za dveřmi důležitý sjezd, připravila KDU-ČSL materiály v modro-žluté kombinaci. Podle serveru Týden.cz jde již o trvalou změnu a lidovci kombinaci modré, červené a bílé opouštějí.

Současné logo neopouštíme, zní z KDU-ČSL

"Nová grafika je určena pro nadcházející sjezd naší strany v Pardubicích,“ řekl Novinkám první zástupce generálního sekretáře lidovců Jaroslav Poláček. Nové barvy budou dominovat celému sjezdu, včetně písemných materiálů. Poláček přitom odmítl, že by se lidovci zbavovali nadobro svého současného loga, zeměkoule v českých národních barvách.

"Logo v tuto chvíli neopouštíme, připomínám, že v naší soutěži nebyl vybrán žádný návrh,“ sdělil.

Inspirace u ruského cara?

"Barevná symbolika je v politice velmi důležitá. Domnívám se, že jedním z motivů u lidovců může být, že chtějí změnit svoji symboliku ve společnosti, která je spíše ztotožňována s černou," řekl Novinkám politolog Zdeněk Zbořil.

Podle politologa je zajímavé, že modrá a žlutá byla barevná kombinace carského Ruska. "V Rusku to byla barva nejvyššího vyznamenání, Řádu sv. Jiří, který udílel car vojákům. Zároveň je to dnes barva na státních emblémech Ukrajiny. Tam se hovoří o tom, že to má vztah ke Kyjevské Rusi, ale to je zřejmě legenda. Takže vítr vane z Východu," doplnil Zbořil s tím, že zvolenou barevnou kombinaci užívá také Vatikán.

"Ne, s tím to nemá nic společného. Zvolili jsme takovou kombinaci proto, že žlutá barva je symbolická pro křesťanství a modrá je pak naše tradiční, která je navíc jednou z národních barev," uvedl k tomu Poláček.

Barevnou identifikaci používají i ostatní parlamentní strany. Občanští demokraté zvolili jako svou "poznávací značku“ modrou, ČSSD oranžovou, komunisté rudou. Zelení pak logicky "ekologickou“ zelenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám