Hlavní obsah

Zelení opustili koalici v Chomutově kvůli sporům i Rabasovi

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHOMUTOV

Strana zelených vystoupila v severočeském Chomutově z koalice s ODS a ČSSD. Zelení tak reagovali mimo jiné na odvolání ředitele zoooparku Přemysla Rabase, který je poslancem a chomutovským zastupitelem za SZ. Novinkám to potvrdila předsedkyně místní organizace zelených a ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.

Článek

"Ve středu proběhlo jednání základní organizace SZ, kde jsme rozhodli, že odejdeme do opozice. Rozhodnutí jsme odeslali mailem vedení ODS a ČSSD," uvedla Stehlíková. Důvod odchodu z koalice ale nesouvisí jen s odvoláním Rabase. "To byla poslední kapka. Rada vícekrát ignorovala koaliční jednání v zásadních věcech," upozornila předsedkyně.

Rabas jako ředitel zooparku nedostal během svého působení podle Stehlíkové jedinou písemnou upomínku nebo napomenutí. "Řeči o manažerských chybách se nezakládají na pravdě, zoopark vykazuje pozitivní růst, přitahuje peníze i ze zahraničí a je to do velké míry zásluhou ředitele," upozornila.

Podle ní se ODS a ČSSD před podzimními krajskými volbami chtěly zbavit silného krajského kandidáta. "V regionech lidé volí osobnosti a Rabas začal vyčnívat," řekla. Návrat do koalice vyloučila. "Se vším realismem cesta zpátky není," odpověděla. "Jdeme do opozice, připravujeme se už teď na komunální vobly v roce 2010," uvedla.

Odchod zelených koalici občanských a sociálních demokratů neohrozí, v pětatřicetičlenném zastupitelstvu mají stále pohodlnou většinu pětadvaceti křesel. SZ nemá v radě už žádného představitele. Zelení mají čtyři zastupitele, z toho dva radní. Jiří Roth však po hlasování pro odvolání Rabase ze SZ vystoupil, další radní za zelené, nezávislý Michal Kasl, na post v radě rezignoval. V opozici byli dosud jen komunisté, kteří mají šest zastupitelů.

Výhružky primátorce

Sama Řapková připustila, že výhružka může souviset s odvoláním ředitele Podkrušnohorského zooparku. Proti jeho sesazení protestovali obyvatelé města i odborná veřejnost. Po městě koluje petice se stovkami podpisů, pět lidí z vedení zoo podalo výpověď. Jakoukoliv spojitost ale jak Rabas tak Stehlíková odmítli.

"Nechci o tom spekulovat. Pokud někomu vyhrožují smrtí tak to musí to okamžitě oznámit policii. Klima ve městě ale není úplně dobré, kroky radnice jsou nepopoulární a není obvyklé, že demonstrace proti nim probíhají i v jednotlivých obcích," komentovala Stehlíková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám