Hlavní obsah

Terezka řekla v Austrálii mamince, že chce umřít

Právo, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ/SYDNEY

Nicol Vichnarová mluvila v Austrálii se svou šestiletou dcerkou Terezkou, kterou odvezl její biologický otec, Novozélanďan Rodney Wiliam Cowie. Holčičce se moc stýská. Svou matku prý šokovala slovy, že chce umřít.

Článek

Případ šestileté Terezy Charlie Vichnarové se v Austrálii dostal před soud. Matka chce své dítě zpět a snaží se doložit, že Cowie jednal protiprávně. Při středečním jednání, u nějž byl přítomen i český konzul, ale konečné rozhodnutí nepadlo. Přišel i Cowie s Terezkou a matka tak dostala poprvé za dobu pobytu v Austrálii příležitosti si s dcerou promluvit.

„Měli na sebe zhruba hodinu při obědě,“ informoval zástupce matky Filip Santini. „Holčičce se hodně stýská, také po babičce a zvířátkách. Myslela si, že maminka za ní přijela bydlet a projevila velikou touhu odjet domů,“ doplnil.

Její další slova matkou hluboce otřásla. „Řekla, že chce umřít a dokonce to ještě zopakovala,“ uvedl Santini.

Matka odjela do Austrálie na vlastní pěst. Kontaktovala Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dítěte, který požádal o pomoc australský soud. S sebou vezla dceři oblečení a hračky.

Otec prý nedbá o dívčinu hygienu

„Holčička nemá v Austrálii ani vlastní oblečení, jen vypůjčené, ve kterém přišla i k soudu,“ konstatoval zástupce.

Cowie jí sice ledacos dopřává v jídle a zahrnuje ji zmrzlinou, o základní hygienu dítěte ale příliš nedbá. „Terezka si prý nemusí čistit zuby, protože tatínek to také nedělá,“ přiblížil Santini její slova. Dítě prý odmítá také návštěvu u anglického lékaře.

Osmatřicetiletý Novozélanďan Cowie odvezl Terezku z Čech bez vědomí matky v sobotu o Velikonocích. Měli jet na výlet. Domů, do Žákavy na Plzeňsku ji ale v domluveném čase nevrátil. S dítětem odletěl zřejmě na falešný pas. Terezka má jen české státní občanství i bydliště a její pas zůstal u maminky. Jelikož Cowie není zaspán jako otec v rodném listě, nemá podle právního zástupce k dítěti žádný právní vztah. Policie jej stíhá pro trestný čin poškozování cizích práv.

Soudní jednání v Austrálii bude pokračovat. „Cowie musel odevzdat svůj i dívčin pas, aby nemohli vycestovat, a oba se musí dostavit i k dalšímu líčení,“ vysvětlil zástupce.

Santini nastínil dvě možnosti dalšího postupu. Vyšetřovatel může nechat vyhotovit úřední překlad usnesení do angličtiny a požádat vrchní státní zastupitelství o právní pomoc. Toto v součinnosti s australskými úřady předá policii nebo soudu v Austrálii a ten doručí Cowiemu.

Druhou možnost nabídl konzul Kolář. V takovém případě původní české usnesení odfaxuje vyšetřovatel na ministerstvo zahraničí a to jej odešle diplomatickou elektronickou poštou do Austrálie k rukám konzula. Kolář přeloží usnesení do angličtiny a u soudu Cowiemu předá neúřední cestou. „Tuto možnost však vyšetřovatel zavrhnul,“ dodal Santini.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám