Hlavní obsah

Opozice se radovala, že vláda přijala její návrhy. Byl to však omyl

Novinky, jov
PRAHA

Vláda na svém středečním zasedání odmítla zákaz privatizace fakultních nemocnic, který předložil stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). Kabinet neschválil také rozšíření sněmovních interpelací na premiéra a ministry prosazované komunisty. Pikantní je, že vládní web zhruba půl hodinu uváděl, že oba návrhy kabinet schválil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) v rozhovoru s ministrem práce Petrem Nečasem (ODS) na schůzi vlády.

Článek

Zákaz privatizovat fakultní nemocnice vypracoval stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). Navrhl novelu privatizačního zákona, která by v případě schválení parlamentem zabránila snahám o prodej klíčových zdravotnických zařízení, která se podle plánu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) mají transformovat na univerzitní nemocnice. Ty mají být akciovými společnostmi, akcie by vlastnil stát a univerzita.

Vláda odmítla také návrh skupiny komunistických poslanců v čele a Kateřinou Konečnou. Ti prosazují, aby se interpelace na premiéra a ministry konaly také ve středu a v pátek. Nyní mají poslanci možnost interpelovat členy vlády pouze ve čtvrtek odpoledne.

Vláda odmítla také návrh skupiny komunistických poslanců v čele a Kateřinou Konečnou. Ti prosazují, aby se interpelace na premiéra a ministry konaly také ve středu a v pátek. Nyní mají poslanci možnost interpelovat členy vlády pouze ve čtvrtek odpoledne.

Návrh KSČM je reakcí na to, že se předseda vlády a šéfové resortů interpelacím vyhýbají a nedostavují se na ně. Ve Sněmovně už byly absence členů kabinetu předmětem řady hádek a stížností opozice.

Obě normy nyní posoudí Sněmovna a Senát.

Překvapení se nekonalo

Vládní webové stránky, na kterých se vždy v době jednání vlády objevují výsledky rokování ministrů, ve středu ráno překvapily. U návrhů ČSSD a KSČM bylo totiž uvedeno, že je kabinet schválil. To, že byly návrhy schváleny, potvrzovali na dotaz Novinek i pracovníci tiskového odboru vlády.

„Vláda mne poprvé po dvou letech pozitivně překvapila,“ reagovala Konečná pro Novinky v situaci, kdy to vypadalo, že kabinet rozšíření interpelací schválil. Za zhruba půl hodiny ale bylo vše jinak a na vládním webu se objevilo u obou opozičních návrhů - přijato negativní stanovisko.

"Opravdu jsem si myslela, že vláda konečně udělala něco dobře, ale trvalo to jen pár minut. Moc jsme nepočítali s tím, že to schválí, znamená to totiž pro premiéra a ministry více práce," okomentovala to Konečná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám