Hlavní obsah

Klaus udělil od svého znovuzvolení 12 milostí

Prezident Václav Klaus udělil milost dalším 12 lidem. Bylo to poprvé, co tohoto mimořádného institutu hlavy státu využil po svém únorovém znovuzvolení, předtím tak učinil v prosinci loňského roku. Podle mluvčího Hradu Petra Hájka ho k udělení milostí i tentokrát vedly převážně humanitární důvody.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Prezident Václav Klaus přichází ve čtvrtek na summit NATO

Článek

Klaus například zastavil trestní stíhání Zdeňka Kratochvíla z jihlavské firmy ICOM, kterému v roce 2004 olomoucký vrchní soud potvrdil pětiletý trest odnětí svobody za nelegální transakci. "Prezident přihlédl k vážným zdravotním problémům pana Kratochvíla, pro které není schopen účastnit se trestního řízení," zdůvodnila milost prezidentská kancelář. Podle tisku Kratochvíla sužuje duševní porucha.

Klaus vyhověl i žádosti řeckého občana a prominul mu trest vyhoštění za výtržnictví a ublížení na zdraví. Této trestné činnosti se muž dopustil před 27 lety, tehdy jako třiadvacetiletý na diskotéce fyzicky napadl jiného muže. Prezident přihlédl ke skutečnosti, že odsouzený se narodil v České republice, kde žil se svou rodinou, a je zde pohřbený i jeho bratr.

Zbytek trestu za trestné činy krádeže a legalizace výnosů z trestné činnosti, které spáchal v roce 2003 v Rakousku, odpustil Klaus těžce nemocnému muži, který již způsobenou škodu uhradil. Ze zdravotních důvodů vyhověl i ženě odsouzené za úvěrový podvod. U dalších čtyř přihlédl k tomu, že se trestných skutků dopustily jako velmi mladé, jsou samoživitelky a pečují o nezletilé děti.

Omilostnil Sůdánce, kterého napadli neonacisté 

Trest vyhoštění prezident svým rozhodnutím zahladil Ukrajince, která je v současné době těhotná a které lékař nedoporučuje vystěhování. "Rodinu na Ukrajině již nemá," uvedl Hájek na adresu ženy, která byla vyhoštěna z republiky za pozměňování veřejné listiny. I jejímu krajanovi Klaus prominul trest vyhoštění, který mu soud uložil za maření výkonu úředního rozhodnutí. Prezident při svém rozhodnutí vzal v úvahu zejména otázku zachování rodiny, která trvale žije v Česku.

Vyhoštění se nemusí obávat ani Číňanka - prezident se rozhodl ji omilostnit kvůli tomu, že žije s českým občanem a mají spolu dceru, která má také české občanství.

Zbytek trestu odnětí svobody a vyhoštění odpustil Klaus Súdánci, který se dopustil podvodu. Odsouzený žije v Česku od roku 1982, vystudoval zde a žije v partnerském vztahu s Češkou, uvedl Hrad. "Prezident vzal v úvahu jeho špatný zdravotní stav, který je důsledkem zranění, způsobeného napadením skupinou neonacistů," vysvětlil prezident udělení milosti.

I v minulosti Klaus odpouštěl tresty zejména kvůli zdravotnímu stavu odsouzených, péči o nezletilé děti či o osoby blízké nebo kvůli sloučení rodiny.

"I když prezident důvody svého rozhodnutí vysvětlovat nemusí, každou jednotlivou milost jsem veřejně zdůvodnil. Za pět let jsem udělil 195 milostí a ačkoli jde o záležitost vysoce citlivou, nejen veřejnost, ale ani politici či média tato má rozhodnutí nikdy nezpochybňovali," prohlásil Václav Klaus v kandidátském projevu před letošní volbou prezidenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám