Hlavní obsah

Štěch: Stávka by byla proti reformám nejúčinnější

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, znk

Podle senátora za ČSSD a šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milana Štěcha by bylo nejlepší na protest proti vládním krokům v oblasti zdravotnictví nebo důchodové reformy svolat výstražnou stávku. Uvedl to v úterý na on-line chatu Novinek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČMKOS Milan Štěch

Článek

"Stávka by byla nejúčinnější, ale jde o to, aby stejný názor měla i výrazná většina odborářů a také převažující množství občanů. Mluvit o stávce je velice snadné, ale zajistit účast tak, aby byla úspěšná, je nejen v ČR nesnadné," uvedl.

Na začátku března vyhlásila ČMKOS stávkovou pohotovost. Hodlá také každé zasedání vlády doprovázet demonstracemi. "Doufám, že to ztracený čas nebude. Já osobně i vedení ČMKOS v případě, že vláda opět nebude kladně na naše požadavky reagovat, navrhujeme uspořádat výstražnou stávku, která by například v oblasti veřejných služeb byla delší a v oblasti soukromého sektoru krátká tak, aby nezpůsobovala výraznější výrobní výpadky," vysvětlil. 

Odborářům také vadí zvyšování důchodového věku na 65 let, s nímž počítá vládní návrh důchodové reformy. "Pokud se odhlasuje důchodová reforma - první etapa, bude to špatné. (...) Největším nebezpečím v důchodové reformě vedle prodlužování důchodového věku, bez možnosti slušně vyřešit bývalé důchodové kategorie, vidím zejména v záměru v dalších etapách přistoupit k privatizaci důchodů," vysvětlil.

V Senátu nejsem ve střetu zájmů

Štěch také odmítl, že by svým působením v čele ČMKOS a současným senátorským mandátem byl ve střetu zájmů. "V Senátu hlasuji podle svého názoru. Své rozhodnutí v důležitých otázkách samozřejmě konzultuji se svými spolupracovníky na odborech, ale i s přáteli ze senátního obvodu a jejich radami se vesměs řídím. (...) O tom, jestli práci v Senátu vykonávám v zájmu většiny voličů, rozhodují volby," uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám