Hlavní obsah

Svatopluk Karásek se vrací do politiky, chce být senátorem za zelené

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Evangelický duchovní Svatopluk Karásek se po dvou letech nečinnosti ve vysoké politice rozhodl usilovat o post v Senátu. Bývalý poslanec za Unii Svobody bude na podzim kandidovat na Ústecku za Stranu zelených.

Článek

"Poslední dva roky jsem se s mnoha přáteli intenzivně zabýval myšlenkou založit novou politickou stranu, protože jsme neměli koho volit. Nakonec jsme se rozhodli novou stranu nezakládat, ale podpořit stávající Stranu zelených, která nás i mě osobně stále více přesvědčuje, že na naší politické scéně hraje pozitivní roli a často zaujímá postoje, které jsou nám i mně vlastní," uvedl Karásek.

Upřesnil, že jej se SZ sbližuje hlavně ochrana práv jednotlivců, menšin a životního prostředí. Kandidovat za SZ bude podle svých slov zatím jako nestraník.

Karásek byl v roce 2002 zvolen jako nestraník do Sněmovny za Trojkoalici, o dva roky později vstoupil do Unie svobody. V březnu 2003 jej policie přistihla opilého za volantem. Dostal pokutu 10 tisíc korun a roční zákaz řízení. V listopadu 2004 byl jmenován do funkce zmocněnce vlády ČR pro lidská práva. Ve volbách v roce 2006 kandidoval za Liberální reformní stranu (LiRa), ale do parlamentu se nedostal.

Za komunismu byl aktivní v hnutí Charty 77 a ve Výboru pro obranu nespravedlivě stíhaných. Roku 1980 odešel s rodinou do Rakouska a usadil se ve Švýcarsku, kde pobýval až do roku 1997. Po roce 1989 působil jako kazatel, zpěvák, spisovatel a politik.

Reklama

Související články

Karásek vstoupil do US-DEU

Nezávislý poslanec Svatopluk Karásek vstoupil do Unie svobody-DEU. Svůj krok oznámil v úterý a zdůvodnil ho slovy, že chce pomoci straně, kterou nedávno...

Výběr článků

Načítám