Hlavní obsah

Nejlepší léky na rakovinu dostane více pacientů

– PRAHA
Právo, per

Nejmodernější léky na léčení rakoviny tlustého střeva a konečníku avastin a xeloda má šanci v Česku dostat podstatně více pacientů, než tomu bylo dosud. Evropská komise totiž v lednu na základě výsledků klinického výzkumu stanovila, že tato terapie bude od nynějška standardem. To znamená, že léčba těmito přípravky by měla být zvažována u každého pacienta s uvedenou diagnózou ve všech státech EU, tedy i v ČR.

Článek

Až dosud tuto kombinaci sice bylo možné používat, ale pro vysokou finanční náročnost nebyla v Česku považována za standard. Proto jí bylo léčeno méně pacientů.

"Rozšíření léčby rozhodně vítáme. Lidé s rakovinou tlustého střeva a konečníku budou žít déle,“ řekl Právu primář onkologického centra ve Zlíně doktor Milan Kohoutek.

Nová kombinace léků bude pacientům podávána výhradně v 18 onkologických centrech, protože léčba je velmi drahá, stojí na rok statisíce korun. Zdravotní pojišťovny ji plně uhradí.

Lék xeloda je chemoterapie, která se podává v tabletách. Nahrazuje dosud používanou infuzní léčbu.

Bez nutnosti hospitalizace

"Pacient nemusí být vůbec hospitalizován a celou léčbu absolvuje ambulantně, doma,“ sděluje primář Kohoutek. Účinná látka xelody vzniká až v nádorové buňce, a tak málo působí na zdravou okolní tkáň. Proto má i méně nežádoucích účinků.

Avastin je biologický lék, který v první fázi umožňuje lepší proniknutí chemoterapie do nádoru. V další fázi blokuje tvorbu nových cév. Nádor nemá kyslík a živiny a nemá tak podmínky pro další růst a metastázování.

Oba léky pacienty s pokročilým onemocněním tlustého střeva a konečníku sice nevyléčí, ale významně – až na roky – jim prodlouží život v jeho dobré kvalitě.

V ČR ročně nově rakovinou tlustého střeva a konečníku onemocní zhruba 8000 osob a 4500 na ni zemře.

Letrozolem se karcinom prsu v Česku už léčí

Údajně nový lék na rakovinu prsu letrozol, který má být podle deníku Šíp zkoušen v USA, je u nás již používán. "Tento lék je u nás registrovaný. Lékaři o něm vědí,“ řekl Právu bývalý ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze Pavel Klener. Není ale jediným přípravkem tohoto typu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám