Hlavní obsah

Milióny na provizi za tatry pro vojsko vydělá přítel exministra Kostelky

PRAHA

Bývalý voják Pavel Stošek, který za provizi pomáhal zprostředkovat nákup vozidel Tatra pro armádu, je bývalým spolužákem a dlouholetým přítelem exministra obrany Miroslava Kostelky (za ČSSD). Ten přišel v roce 2004 s návrhem zadat zakázku bez obchodní soutěže. Armáda za vozy zaplatí 2,6 miliardy korun, Stošek získá od Tatry Kopřivnice možná až 27 miliónů. Informaci přinesla Česká televize.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý ministr obrany Miroslav Kostelka

Článek

Poslanec za ČSSD Milan Urban ČT řekl, že na základě těchto informací je nutné, aby se sešel sněmovní výbor pro obranu.

Stošek je v současné době spolumajitelem firmy Cals servis, která poskytuje služby armádě i společnosti Tatra. Dohodu na odbornou pomoc při zprostředkování smlouvy o tatrovkách ale podepsal jako fyzická osoba. Tatra se mu zavázala provizi vyplatit jen v případě, že vláda osloví s nabídkou přímo ji. "Analyzoval a připravil jsem pro Tatru možnost této nové akvizice," vyjádřil se k tomu Stošek.

Kostelka o provizi nic neví

Exministr Kostelka, který působí jako velvyslanec v Moskvě, ČT řekl, že o provizi nic neví. "Pavla Stoška znám, ale nejsem si vědom, že by měl takovou smlouvu. O tatrovkách se mnou mluvil, ale to už byl jejich nákup vyřešená věc, protože my jsme na obraně nechtěli, aby je dodal zahraniční výrobce," sdělil.

Se Stoškem se během domlouvání kontraktu s Tatrou setkal také náměstek ministryně obrany pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva (KDU-ČSL). Ten potvrdil, že Stošek byl přítomen jednání, na které ho Tatra přivedla jako svého subdodavatele.

"Pokud existuje snaha vyplatit finanční prostředky za zprostředkování, tak o tuto částku by měla být snížena cena té dodávky," prohlásil náměstek. Ministerstvo obrany dříve odmítlo, že by při přípravě smlouvy o nákupu vozidel asistovala třetí osoba. Ve středu Tatru písemně vyzvalo, aby vysvětlila, zda je smlouva mezi Stoškem a firmou platná a účinná.

Tatra o provizi mlčí

Tatra odmítla dosud utajovanou provizi za vojenský kontrakt blíže komentovat.

Nákup nákladních tatrovek, které mají v armádě nahradit zastaralé "vétřiesky", se neobešel bez problémů. Vojsko mělo původně první vozidla obdržet již v listopadu. Zakázka se však kvůli nesrovnalostem, které vyšly najevo během testů automobilů, zpozdila. První vozidla proto vojáci převzali až koncem března. Automobilce nyní za zpoždění dodávky hrozí vysoká pokuta.

Reklama

Související články

Tatra poškodila Pragu, teď ji chce koupit

Spor mezi zdejšími tradičními výrobci nákladních aut zajímavě pokračuje. Mnohaletá spolupráce kopřivnické Tatry s hostivařskou Pragovkou končí roztržkou. Tatra...

Výběr článků

Načítám