Hlavní obsah

Lidovci dráždí ODS další daňovou sólo akcí

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vládní koalice si ještě nestačila vylízat rány po hádce kolem Julínkovy zdravotnické reformy a už má před sebou další vážný střet. Tentokrát se týká daní. Skupina lidoveckých poslanců se totiž spojila s ČSSD a v těchto dnech přišla s návrhem novely zákona o dani z příjmu. Ta se má nabourat do rozjeté reformy veřejných financí a měla by zvýšit limit pro přiznání slevy na dani.

Článek

Navzdory nedávnému ujednání, podle kterého se poslanci ODS, lidovců a zelených nebudou vzájemně překvapovat neprojednanými návrhy, se lidovci opět utrhli z koaličního řetězu a na pomoc si přizvali opoziční poslance.

Po jejich sólo akci na zrušení poplatků ve zdravotnictví jde o další krok, který dráždí ODS.

"Podraz je silné slovo, ale není to domluvená záležitost,“ řekl v pátek šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Podle něj ODS s takovým postupem nesouhlasí a lidovcům to prý dala najevo. KDU-ČSL proto nemůže čekat, že by ODS jejich nápad podpořila.

Důvod je přitom jasný: nejde ani tak o to, že by občanští demokraté měli věcné výhrady ke zvyšování limitu pro daňové slevy, ale takový krok připravuje vláda v rámci chystané novely zákona o dani z příjmu.

Jak má vypadat sleva na dani?
Pokud manžel nebo manželka ve společné domácnosti nemá vlastní příjmy převyšující ročně 38 040 korun, může si druhý z nich odečíst podle současné úpravy z daně za letošní rok 24 840 korun.
Lidovecká novela posunuje horní hranici příjmu druhého člena domácnosti nově až na 68 000 korun. Podobné opatření chystá i ministerstvo financí.
Autoři argumentují, že do vlastního příjmu manželky se zahrnují peníze, které dostává v mateřství. Pokud ale větší část těchto peněz dostane během jednoho roku, je pravděpodobné, že její manžel poté slevu na dani nezíská.
Změna by měla stát státní kasu ročně 300 miliónů korun, přičemž dotknout by se měla 30 tisíc poplatníků, kteří ročně získají o deset tisíc korun navíc.

"Chceme, aby tyto změny proběhly ve vládním návrhu, a ne aby takto poslanci vytahovali různé jednotlivosti,“ prohlásil Tluchoř. V narážce na fakt, že ministrem financí je lidovec Miroslav Kalousek, s nimž se poslanci mohli dohodnout, dodal: „Tuším, že lidovci mají na ministerstvu financí své zastoupení.“

Doktor: je to rozkládání koalice

Za pravdu dává Tluchořovi i daňový expert ODS Michal Doktor. "Toto rozkládání koalice mi nepřipadá důstojné,“ řekl Právu. Dodal, že předkladatelé přece musí vědět, že finance chystají změnu, která by měla co nevidět dorazit do Sněmovny.

Doktor označuje chování KDU-ČSL za "prvoplánovou projekci“, kdy se lidovci snaží prezentovat tak, že jsou ti hlavní v koalici, kteří mají na paměti blaho rodin. "To považuji za nesolidní,“ tvrdí poslanec.

Lidovci: žádný problém

Skupina lidoveckých poslanců na svém kroku ovšem nevidí nic špatného. "Nevím, proč by to mělo ODS dráždit,“ řekl na dotaz Práva Tomáš Kvapil z KDU-ČSL s tím, že Kalousek tento návrh podporuje.

A že si na pomoc přizvali sociální demokraty? To Kvapil nevidí jako problém. Podle něj autoři na vládní novelu nečekali proto, aby bylo možné navýšený limit uplatnit už za zdaňovací období 2008. "Proto jsem považoval za důležité podat to co nejdříve,“ dodal.

Paradox je ovšem v tom, že podle Doktora také vládní návrh chce stihnout ještě letošní zdaňovací období, a proto na něj ministerstvo spěchá.

Autory "známí potížisté“

Spolu s Kvapilem návrh podepsali známí potížisté – jak jsou v koalici nazýváni – Michaela Šojdrová, Ludvík Hovorka, Jiří Carbol, Libor Ambrozek a poslanec ČSSD Radko Martínek. Tomu se návrh zamlouvá, i když prý jde jen o dílčí úpravu.

Žádný problém v sólo akci nevidí ani Šojdrová. Návrh prý projednali na klubu a pozitivně se k němu postavil i Kalousek. Právu řekla, že původně chtěl návrh spolupodepsat také jeden z poslanců ODS, avšak nakonec z toho vycouval.

Zda se nakonec návrh podaří prosadit, není jisté. Při souhlasu sociálních demokratů by mohli hrát hlavní roli komunisté, kteří podle svého místopředsedy Jiřího Dolejše neříkají dopředu ne, ale návrh musí nejdříve projednat. "Překvapuje mě ale, že se nedohodnou v koalici,“ řekl Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám