Hlavní obsah

Čurdová: Lidovci chtějí omezením potratů návrat do středověku

Novinky, jov
PRAHA

Lidovci chtějí vrátit svými návrhy na omezení potratů Česko do středověku. Myslí si to stínová ministryně pro ženu a rodinu Anna Čurdová a stínový ministr zdravotnictví David Rath (oba ČSSD).

Článek

„V žádném případě nemůžeme přistoupit na něco, co tady fungovalo v hlubokém středověku,“prohlásila na páteční tiskové konferenci Čurdová a poukázala na praxi andělíčkářství, pokoutných potratů. K té docházelo před jejich legalizací v Československu, ke které došlo koncem 50. let 20. století.

Stejně tak před návratem do "středověku" varoval Rath. Podlě něj hrozí, že se ČR stane "tmářskou zemí". Stínová ministryně pak označila za paradox, že podle středověké církve vstupovala duše do plodu v těle matky až po třech měsících, zatímco dnešní církev tvrdí něco zcela jiného a potraty zavrhuje.

Proti snahám KDU-ČSL se již dříve vyslovil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Lidovci a především jejich místopředseda David Macek prosazují, aby bylo nutné vyjádření otce k potratu. Dále chtějí zvýšit hranici pro rozhodnutí o potratu z 16 na 18 let a snížit dobu umožnění umělého přerušení těhotenství ze 24 na 18 měsíců. A to jedině ze zdravotních důvodů.

Rath: Snížíme počet potratů na 15 tisíc

„V roce 2007 bylo evidováno 25 414 umělých přerušení těhotenství, 80 procent z nich byly miniinterupce do 8. týdne těhotenství,“ informoval Rath. Z celkového počtu potratů byly nejčastějšími žadatelkami ženy se dvěma dětmi (33 procent), následované bezdětnými ženami (28 procent). Převažovaly mezi nimi středoškolačky, základní vzdělání mělo jen 19 procent z nich, vysokoškolské 8,4 procenta.

Stínový ministr v pátek oznámil, že již otevřel diskusi na poslaneckém klubu ČSSD o jeho návrhu zavést bezplatnou antikoncepci pro studentky a sociálně slabé ženy. „Tam je třeba debatovat, kde ta hranice má vést," uvedl.

„Skutečnou nápravu a změnu počtu potratů by mohla docílit snazší dostupnost některých vybraných druhů antikoncepce. Vybraný prostředek by byl plně hrazen včetně souvisejících úkonů,“ řekl Rath.

Pokud by byl návrh schválen, ženy by za antikoncepci zaplatily a s účtenkou by šly do zdravotní pojišťovny, která by částku uhradila. Rath se domnívá, že jeho návrh by výrazně snížil počet potratů. „Při dobré propagaci v průběhu let to může klesnout až o polovinu nebo i méně. Mohli bychom se přiblížit hranici 15 tisíc za rok,“ uvedl stínový ministr.

Rath: Nejlepší antikoncepce je Julínek a Cirkt

Na tiskové konferenci Rath opět zaperlil, když si na závěr neodpustil rýpnutí do svého úhlavního protivníka, ministra Julínka. Prohlásil, že nejlepší antikoncepce by byla, kdyby párům „pan ministr rozesílal svoji fotografii s panem Cikrtem“. 

Reklama

Výběr článků

Načítám