Hlavní obsah

ČT odvysílá sestřih z jednání RB OSN ze srpna 1968

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/PRAHA

Patrně poprvé po 35 letech spatří česká veřejnost záběry z mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN o invazi do Československa v srpnu 1968. Z jednání RB OSN, které se uskutečnilo od 21. do 24. srpna, zůstaly v archivech OSN přibližně tři hodiny filmového pásu.

Článek

Česká televize ČTK sdělila, že sestřih unikátních záběrů bude vysílat dnes večer na programu ČT 1 v pořadech Události a Události, komentáře. Záběry z RB OSN, která se sešla k prvnímu zasedání okamžitě po invazi vojsk pěti členských států Varšavské smlouvy, obsahují vystoupení sovětského velvyslance Jakova Malika a amerického velvyslance George Balla, emotivní projev československého zástupce u OSN Jana Mužíka a vystoupení tehdejšího československého ministra zahraničí Jiřího Hájka, který přicestoval na jednání z Jugoslávie.

Sovětský velvyslanec tehdy zdůrazňoval, že invazní vojska zakročila na žádost československé vlády a kvůli údajnému nebezpečí napadení země ze Západu. Veto Sovětského svazu, jakožto stálého člena RB OSN, znemožnilo přijetí dvou rezolucí odsuzujících okupaci. Postoj představitelů Československa se v následujících dnech po výhrůžkách v Moskvě "změnil" a 27. srpna 1968 československá stálá mise při OSN požádala, aby Rada bezpečnosti projednávání tzv. československé otázky stáhla.

Srpnu 1968 bude ve čtvrtek věnován i blok čtyř pořadů na programu ČT 2 od 20:00. Diváci tak uvidí dvanáctiminutový dokument Dějiny na 8 Václava Táborského či Československý filmový týdeník, který přináší autentické zpravodajské záběry z prvních okamžiků okupace. Tečkou za celým pásmem je film Aleny Činčerové "Jak se žije po okupantech", který názorně ukazuje situaci po odchodu vojsk na začátku 90. let minulého století.

Nejzajímavějším z bloku "Kapitoly z okupace" je dokumentární snímek Srpen 1968, který byl sestaven po 35 letech z dosud nezveřejněných materiálů, které pořídili zaměstnanci České televize. Režisér Jan Svoboda ve spolupráci s dramaturgem Jiřím Goldem se je pokoušeli sehnat a jen s několika pamětníky se podařilo natočit rozhovor.

Reklama

Výběr článků

Načítám