Hlavní obsah

Kuchtová: Bursík zeleným pomohl, bez nich by ale neuspěl

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Martin Bursík pomohl Straně zelených dostat se poprvé v její historii do parlamentu. Jeho kritička a místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová ale zdůraznila, že sám Bursík by bez zelených úspěchu nedosáhl. Uvedla to v pátek na on-line chatu Novinek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Dana Kuchtová na on-line chatu

Článek

"Martinu Bursíkovi určitě nikdo nemůže upřít zásluhy o stmelení strany a přivedení SZ do Parlamentu. Jenom se často zapomíná na to, že (...) osobnost Martina Bursíka bez značky SZ, bez obětavé práce jeho kolegů, bez sponzorů by také neobstála," uvedla Kuchtová.

Podle ní byla předvolební situace pro SZ šťastnou kombinací pozitivních faktorů, nyní ale SZ potřebuje "týmového hráče, který přihlíží k názorům ve straně a dokáže mluvit se členy tak, aby to nevedlo k pocitu členů, že jdeme jedním směrem, že jejich názory nikdo neposlouchá".

Dodala, že samozřejmě je také důležíté, aby koaliční partneři neměli pocit, že zelení neplní dohody. "Je to velice těžké, ale v SZ podle mě sílí pocit, že to druhé je prioritou (vedení strany)," sdělila.

Nepodceňuje důležitost setrvání v koalici. "Důležitější je ale to, aby SZ plnila to, co voličům slíbila a zachovala si tvář pro příští volby," upřesnila.

Vztahy mezi Martinem Bursíkem a Danou Kuchtovou se definitivně pokazily po rezignaci Kuchtové na post ministryně školství. foto: Právo/Milan Malíček

Postěžovala si také na špatnou komunikaci mezi ní, Bursíkem a předsedkyní poslanců SZ Kateřinou Jacques. "Hřiště je v politice nalajnované, hráče nevybíráte vy. Buď si realisticky řeknete, že s těmito lidmi musíte komunikovat, nebo máte jedinou možnost - odejít. A já odejít nehodlám," vysvětlila.

S Bursíkem ji rozděluje názor například na vnitrostranické postupy a na personální politiku. "V tuto chvíli řídí stranu předseda Martin Bursík a já ho jako předsedu respektuji. To ovšem neznamená, že budu skrývat rozdílné názory na zásadní politická témata jako například reformu zdravotnictví," dodala.

Většina straníků je nespokojených

Podle Kuchtové je přes 50 procent členů strany nespokojených s tím, jak si zelení v koalici vedou v oblastech jako je doprava, zdravotnictví nebo zahraniční politika. "To ostatně vyjádřila i poslední republiková rada, která většinově přijala kritická usnesení k těmto tématům," podotkla. Podle ní by Bursík neměl tyto vnitrostranické kritiky podceňovat a ironizovat.

Bursík kritiku odmítá a upozorňuje na to, že strana by se více než na personální otázky měla zaměřit na přípravu krajských podzimních voleb. Vadí mu také mediální úniky informací z vnitrostranických jednání.

Reklama

Související články

Ministryně Kuchtová podala demisi

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) po středečním zasedání vlády oficiálně podala demisi. Kuchtová na svou funkci rezignovala minulý týden v úterý. Jako...

Výběr článků

Načítám