Hlavní obsah

Langer žádá milióny na dozbrojení policie

Policie cítí příležitost pro rozsáhlé dozbrojení. Chystá jej ministr vnitra Ivan Langer (ODS), jemuž dělá vrásky předsednictví EU. To Česku připadne v prvním pololetí 2009. Langer se obává, že česká policie by nemusela zvládnout bezpečnostní opatření. Žádá proto urychleně od vlády 147 miliónů korun na lepší výzbroj a výstroj pro policisty.

Článek

„Stávající situace ve vybavení Policie ČR neumožňuje bez nadměrných rizik profesionálně zajistit očekávaná rozsáhlá bezpečnostní opatření,“ tvrdí Langer v odůvodnění svého požadavku, jehož text má Právo k dispozici. Kabinet o něm má jednat ve středu.

Langer v něm naléhavě varuje, že „zejména v případě mimořádných situací může nedostatek vhodných technických prostředků zapříčinit i selhání systému, a to i se všemi z toho plynoucími následky“.

Přestože postupné nahrazování policejní výzbroje probíhá od roku 2001, Langer ji označil za „morálně zastaralou a značně fyzicky opotřebenou“. Jak tvrdí, „současné vybavení policie zatím nekoresponduje s úkoly, které jsou od ní očekávány v souvislosti s předsednictvím“. A varuje, že zločinci mají lepší vybavení než policisté.

Chybějí samopaly, pušky i noční vidění

Policii podle Langera chybějí samopaly, odstřelovací pušky, speciální příslušenství ke zbraním i přístroje pro noční vidění.

Nedostatečná je podle něho také výstroj policistů, neboť té, která byla nakoupena před zasedáním Mezinárodního měnového fondu v roce 2000, příští rok končí životnost. Jde o vesty a štíty, pyrotechnické obleky a přikrývky proti trhavinám.

Policie potřebuje, jak tvrdí ministr, doplnit i detektory kovů a listovních zásilek, mobilní rentgeny a chce si pořídit také jednu soupravu pyrotechnického robota.

Část vybavení, například auta, je prý schopna policie vyřešit ze svého rozpočtu, který ale musí dostat injekci od státního rozpočtu. Pokud Langer uspěje, „vydělá“ na tom především pražská a středočeská policie, ale na své si přijdou i útvary s celorepublikovou působností.

Útvar rychlého nasazení si chce pořídit dvě speciální vozidla s balistickou ochranou a taktickou plošinou pro zásah u letadel či ve vysokých budovách. Taková plošina byla dosud jen snem české policie.

Už jednou narazil

Otázkou je, zda je resort skutečně na tom tak špatně, nebo zda pro něj není předsednictví ČR v EU jen příležitostí, aby urychlil své vybavení.

Miroslav Kalousek, jako strážce státní kasy, ho totiž už loni na podzim „vyprovodil“ s tehdejším požadavkem vnitra na 275 miliónů korun a doporučil mu, aby své nároky přehodnotil. Langer po konzultaci s Kalouskem i s vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou dospěl k nižší částce s tím, že zbytek případných nutných nákladů bude muset pokrýt vnitro z vlastních zdrojů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám