Hlavní obsah

Komunisté chtějí zákon, který zakáže vládě uznat Kosovo

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KSČM se chystá předložit ve Sněmovně zákon, který by vládě zakázal uznat Kosovo. Předloha také zakazuje vstup na české území na kosovský pas. Kvůli návrhu se ale nečekaně rozpoutala hádka mezi komunisty a sociálními demokraty. Tu včera řešili šéf KSČM Vojtěch Filip s předsedou klubu poslanců sociální demokracie Michalem Haškem.

Článek

„Návrh, který hodláme podat, v podstatě znamená, že ČR zákonem přikazuje vládě, aby neuznala stát Kosovo, protože vznikl v rozporu s mezinárodním právem,“ řekl Právu Filip.

Navržená předloha, která má pouhé tři paragrafy, dále kabinet zavazuje, aby jako u Kosova postupoval v budoucnu i v jiných případech. „Třetí paragraf říká, že kosovské pasy vydané bez souhlasu bělehradské vlády jsou neplatné a že na ně nemůže občan Kosova vstoupit do ČR,“ uvedl Filip s tím, že by se to týkalo všech pasů bez výjimek, tedy i diplomatických.

Podle místopředsedy Ústavně-právního výboru Sněmovny Zdeňka Jičínského (ČSSD) by přijetí zákona skutečně mohlo vládu zavázat, aby Kosovo neuznala. „Pokud by byl přijat zákon, tak by zavazující byl. Vláda nemůže nerespektovat zákon, nemusí respektovat usnesení Poslanecké sněmovny,“ prohlásil Jičínský.

Odborník na ústavní právo Václav Pavlíček nechtěl normu příliš komentovat, protože není podrobně seznámen s jejím obsahem. Připustil ale, že by kabinet mohla donutit Kosovo neuznat. „Na první pohled se mi to tak vyloučené nezdá,“ řekl.

Pnutí mezi KSČM a ČSSD

Návrh nečekaně vyvolal pnutí mezi komunisty a sociálními demokraty. Podle poslankyně KSČM Kateřiny Konečné totiž na poslední chvíli ČSSD couvla a její poslanci se odmítli pod předlohu podepsat.

„Měla jsem představu, že to podepíší sociální demokraté s námi. Nevysvětlili mi to, nicméně mi řekli, že to podepsat nemohou,“ řekla Právu Konečná s tím, že oznámení přišlo před několika dny. Podle ní se přitom o normě vyjednávalo měsíc a půl.

Dva zdroje, jeden blízký ČSSD a druhý z KSČM, přitom Právu sdělily, že za odmítnutím podpisu ze strany sociální demokracie má být předseda strany Jiří Paroubek. To ovšem odmítl poslanec Karel Šplíchal (ČSSD), který byl „kandidátem“ na podpis normy. „Není to tak, že by nám pan předseda něco zakázal,“ řekl Právu.

Kriticky se k předloze vyjádřil i Jičínský. „Považuji takovýto zákon za velmi problematický, myslím si, že takovéto věci dost se nedají regulovat zákony. Neznám paralelu nějakého podobného zákona v nějaké zemi. Nepovažuji to za dosti uvážené,“ řekl poslanec ČSSD.

Problém hasil Filip s Haškem

Přestřelku včera řešil šéf KSČM Filip s předsedou poslanců soc. dem. Michalem Haškem. Sešli se odpoledne ve Filipově kanceláři ve Sněmovně. „Ujasnili jsme si, že za postojem sociálních demokratů nebyl žádný zákaz, ale názory v poslaneckém klubu,“ řekl Právu Filip.

Šéf KSČM doplnil že zákon nepředloží do Sněmovny podle plánu již dnes, ale počká na vývoj v ČSSD a do dolní komory ji dodá podle svých slov počátkem příštího týdne.

Reklama

Související články

Sněmovna vyzvala k respektu práv Tibeťanů

Poslanci schválili Prohlášení Poslanecké sněmovny u příležitosti 49. výročí povstání v Tibetu. Debatu okořenil bývalý šéf komunistů Miroslav Grebeníček výpadem...

Výběr článků

Načítám