Hlavní obsah

Paroubek chce zavázat poslance k hlasování o radaru, Škromach je proti

– PRAHA • Aktualizováno

Sociální demokracie bude po svých poslancích požadovat závazek, že při hlasování o smlouvě mezi Českem a USA k americkému radaru budou hlasovat tak, jak vedení strany rozhodne. Požaduje to předseda Jiří Paroubek. Místopředsedovi Zdeňku Škromachovi se však takové usnesení nelíbí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek (ČSSD)

Článek

Škromach nepovažuje Paroubkův záměr zavázat si poslance usnesením za dobrý nápad. „Myslím, že naši poslanci respektují usnesení stranických orgánů a jestli ústřední výkonný výbor odhlasuje, že je proti radaru, tak samozřejmě poslanci nebudou hlasovat pro radar," řekl Škromach.

"Myslím, že takovéto zdůrazňování spíš vyvolává zlou krev a možná někdy, jak se říká, čím více něco zakazujete, tak tím více to může motivovat k tomu, že zakázané ovoce nejvíc chutná. Poslanci jsou svéprávní a takové jakoby závazné a snahy téměř totalitní nepomáhají té dobré náladě na poslaneckém klubu, protože si neumím představit poslance ČSSD, který bude hlasovat pro radar,“ řekl Novinkám k Paroubkovu záměru Škromach.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Strana si k otázce uspořádala vnitrostranickou anketu a podle Paroubka se zatím asi 90 procent vyslovilo proti radaru. "Předpokládám, že to bude jako při všech podobných klíčových otázkách, a toto nepochybně klíčová otázka je. Bude usnesení, které bude závazné pro všechny členy poslaneckého klubu, alespoň já to budu zcela nepochybně prosazovat," uvedl šéf ČSSD.

Anketa oficiálně skončí až v pátek, řekl manažer ČSSD Jiří Havlíček, který akci organizuje. "Počítám, že v pondělí a úterý budeme dostávat drtivou většinu dotazníků," uvedl Havlíček.

Druhá stejná anketa

Anketa ve straně probíhá už podruhé, někteří sociální demokraté tvrdili, že ji vůbec nemělo smysl opakovat. První dvě otázky byly stejné, jedna přibyla.

Už minule se strana ptala, zda souhlasí s umístěním radarové základny USA na území ČR a zda by o ní měli rozhodnout občané v referendu, jehož výsledek by byl závazný pro vládu i parlament.

"Myslíte si, že pokud bude o umístění radarové základny USA na území ČR rozhodovat Parlament ČR, měli by v této otázce poslanci a senátoři zvolení za ČSSD hlasovat jednotně v souladu s většinovým stanoviskem ČSSD?" byla otázka třetí.

Místopředseda Zdeněk Škromach, který o smyslu druhé ankety spíš pochybuje, ji považuje za "formální záležitost".

Reklama

Výběr článků

Načítám