Hlavní obsah

Vesecká se sešla s Klausem, kauzu Čunek neřešili

Novinky, jov
PRAHA

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká se ve čtvrtek odpoledne sešla na Hradě s prezidentem Václavem Klausem. Řešili reformu státního zastupitelství. O kauze Čunek se prý nebavili.

Článek

"Ne, žádnou kauzu, ať už ukončenou nebo probíhající, jsme s panem prezidentem neřešili,“ uvedla Vesecká na dotaz Novinek, zda při rozhovoru s Klausem došlo i na aféru vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka.

Tématem jednání podle ní byla reforma státního zastupitelství. "Pan prezident byl spokojený, v zásadě ve všech otázkách na řešení problémů jsme nalezli shodu,“ prohlásila po schůzce Vesecká. Podle ní si s Klausem notovali, že nezávislost státního zastupitelství (SZ) je třeba dále prohlubovat.

Vesecká ale odmítla, že by to znamenalo, že je nyní nezávislost SZ ohrožena nebo je malá. "Není ani ohrožena, ani není malá, je to otázka, která je rozhodně na stole k další diskusi,“ prohlásila. "Je potřeba se zabývat jak otázkami jmenování vedoucích státních zástupců, tak otázkami vztahů v rámci soustavy státního zastupitelství, dozoru, dohledu,“ uvedla pak Vesecká, co považuje za důležité při reformě SZ řešit.

Prezident Veseckou po schůzce chválil

Vesecká se od Klause dočkala pochvaly. "Václav Klaus vyslovil přesvědčení, že aktuální i střednědobé úkoly Nejvyšší státní zastupitelství pod vedením Renáty Vesecké zvládne,“ informoval po schůzce mluvčí Hradu Petr Hájek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle něj Vesecká informovala prezidenta o klíčových úkolech, které jsou spojeny s rozvojem činnosti státního zastupitelství. "Jedná se zejména o změny v zákoně o státním zastupitelství a rekodifikaci trestního práva procesního. Z pohledu činnosti státního zastupitelství jsou zásadní ty změny, jejichž cílem je zjednodušení a zvýšení efektivity trestního řízení,“ sdělil Hájek.

Čunkův diář Vesecká neřeší

Vesecká se po setkání vyjádřila také ke kauze diáře Jiřího Čunka z roku 2002, který šéf lidovců zničil.

Na dotaz, zda bude záležitost prošetřovat uvedla, že je to věc policie a státního zastupitelství. "V tomto případě se musíte obrátit na policii, která prováděla vyšetřování, nebo na dozorového státního zástupce,“ prohlásila.

Komentovat nechtěla ani otázku, zda lze jako důkaz použít notářsky ověřenou kopii Čunkova diáře, kterou má k dispozici policie. "Obecně se nelze vyjadřovat k důkazu, vždy musíte důkaz hodnotit v konkrétní trestní věcí,“ sdělila Vesecká.

Nejvyšší státní zástupkyně také odmítla, že by do věci mohla nějak zasahovat ze své pozice. Upozornila, že není nadřízená státních zástupců. "Nejsem nadřízená, to je omyl, který přetrvává od dob generální prokuratury. Jsem nadřízená pouze vrchnímu státnímu zástupci v Praze, Olomouci a státním zástupcům na NSZ,“ podotkla.

Reklama

Výběr článků

Načítám