Hlavní obsah

Lidovci jsou s návrhem souhlasu otce s potratem osamoceni

PRAHA

KDU-ČSL se snaží do reforem zdravotnictví prosadit i změny v potratech. Nyní je potrat rozhodnutím ženy, lidovci ale navrhují, aby měl slovo i otec. Ostatní koaliční strany se k tomu však staví skepticky. Sám ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) soudí, že něco podobného je jen těžko možné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

„Tady je kolize názorů matky a otce, a to není jednoduché. Pochybuji, že s tímto požadavkem se budeme moci nějak vyrovnat,“ řekl Julínek.

Kromě vyjádření otce k potratu by se podle návrhu lidovců měla zvýšit hranice pro rozhodnutí o potratu z 16 na 18 let a snížit doba umožnění interrupce ze 24 na 18 měsíců, a to pouze ze zdravotních důvodů.

Julínek má výhrady nejen k návrhům, ale i ke způsobu, jak se je dozvěděl. „Byl jsem třikrát na klubu KDU-ČSL, na úterní komisi expertů a nikdo mi nic konkrétního nepředložil,“ rozčílil se Julínek.

Za krok zpět označil požadavky lidovců na interrupce Boris Šťastný, místopředseda zdravotního výboru Sněmovny za ODS. „Návrh KDU-ČSL je zásadním zásahem do práv a svobod ženy, který za žádných okolností nepřipustím. Žena nese nejen radosti, ale i veškerá zdravotní, sociální a další rizika spojená s mateřstvím a jen ona má proto výsostné právo na svobodné rozhodnutí v souvislosti s umělým ukončením těhotenství," uvedl.

Návrh lidovců je podle něj krokem zpět a lze ho "srovnat s upřením volebního práva ženám".

Čurdová: je to obchod s reformami

Stejný názor má i předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák. Podle něj by to znamenalo návrat o desítky let zpět. „Je to naprosté tmářství a snad návrh nemá šanci na to, aby prošel,“ řekl.

Julínek ve středu o potratech jednal i s předsedou České biskupské konference Janem Graubnerem. Ten pak novinářům řekl, že je realista. „Je mi jasné, že společnosti nemůžeme vnucovat náš názor (ohledně interrupcí). Jde nám o to, aby se nezhoršil stav oproti dnešní praxi. Při přípravě paragrafového znění zákona to budeme hlídat,“ uvedl.

"Právo žen vyměnit za reformy zdravotnictví, to je obchod, který si nejspíše představují lidovečtí poslanci jako klíčový prvek svých programových priorit. Obchod, který hodlají uzavřít. A tak kšeftují. Ty mě privatizaci nemocnic, já tobě regulaci interrupcí," sdělila stínová ministryně ČSSD pro ženu a rodinu Anna Čurdová.

Co požadují lidovci

:: pokud je znám otec, vyjádřil by se k potratu, ale neměl by právo veta

:: bez písemného souhlasu rodičů by nemohla jít na potrat dívka mladší 18 let (dnes je hranice 16 let)

:: ze zdravotních důvodů by potrat byl možný do 18. týdne těhotenství

V ČR se loni narodilo 114 tisíc dětí a uměle ukončeno bylo 25 414 těhotenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám