Hlavní obsah

Na víkend se ochladí, přijdou mraky a vítr

• Aktualizováno

Nejvyšší odpolední teploty na některých místech České republiky v těchto dnech přesahují i 20 stupňů, jsou tak výrazně nad dlouhodobým průměrem pro začátek dubna. O víkendu ale přijde ochlazení, které vrátí teploty do normálu. Teplotně průměrný by pak měl být i zbytek měsíce.

Článek

Počasí v České republice v současnosti ovlivňuje frontální rozhraní, které se udržuje nad západní Evropou, před kterým k nám proudí velmi teplý vzduch od jihu. "Maximální hodnoty jsou v těchto dnech zhruba deset stupňů nad normálem,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

"V pátek už by měl teplé jižní proudění vystřídat příliv chladného vzduchu od severozápadu. Ranní teploty tak klesnou na sedm až tři stupně, přes den ale ještě vystoupí na 16 až 20 stupňů,“ uvedla Honsová.

Na horách bude o víkendu opět sněžit

V sobotu už se změna proudění projeví na teplotách, které budou ve srovnání s předchozím dnem o šest stupňů nižší, vystoupí pouze na 10 až 14 stupňů.

Vzhledem k tomu, že bude foukat čerstvý vítr o rychlosti až 54 km/h, budou lidé vnímat počasí jako ještě chladnější. "Pocitově budou teploty ještě o dva stupně nižší,“ upozornila Honsová.

První víkendový den také přinese velkou oblačnost, bude zataženo až oblačno, v nížinách s deštěm, na horách se sněžením. "V nadmořských výškách nad 1000 metrů napadne 10 centimetrů sněhu,“ řekla Honsová.

V neděli se odpolední teploty vyšplhají na 12 až 16 stupňů, ráno ale mohou na některých místech klesat až k nule. "Bude to zejména v oblastech, kde bude méně oblačnosti, tedy na Karlovarsku a Chebsku a také v Moravskoslezském kraji,“ uvedla Honsová. Oblačnosti bude v neděli přes den méně, bude polojasno až oblačno, místy se vyskytnou slabé přeháňky.

Výhled na dalších 30 dní
11. až 20. duben
Převážně oblačno až polojasno s přeháňkami a ojediněle s bouřkami, při přechodu front až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, které budou zpočátku období na horách sněhové. Ranní teploty 6 až 0 °C, zpočátku období až 10 °C. Denní teploty 10 až 16 °C.
21. až 30. duben
Zpočátku období převážně oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, postupně až polojasno a srážky jen ojediněle. Ranní teploty 7 až 0 °C. Denní teploty zpočátku období 6 až 10 °C, postupně až 16 °C.
1. až 10. květen
Polojasno až oblačno, místy s deštěm nebo přeháňkami. Ranní teploty 9 až 3 °C. Denní teploty 12 až 19 °C.
Období bude jako celek teplotně průměrné (dlouhodobá průměrná teplota v Klementinu 11,4 °C), srážkově průměrné (dlouhodobý průměrný úhrn srážek 61 mm).
Zdroj: Meteopress

Sezóna na horách končí

Sezóna na českých horách končí. V nejvyšších českých horách Krkonoších čeká lyžaře možná poslední víkend se sněhem. Provoz stále drží skiareály ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou, Janských Lázních a Harrachově.

Sezóna ovšem nedělním odpolednem letos definitivně skončí v Peci a Janských Lázních. Sjezdovky v doposud provozuschopných krkonošských areálech pokrývá dostatečná vrstva nyní už takřka celý den mokrého sněhu. Mrazíky držící po ránu sjezdové tratě pohromadě už patří minulosti. Teploty se ráno pohybují od tří do pěti stupňů a patrně půjdou nahoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám