Hlavní obsah

VIDEO: Čeští vojáci cvičí boj pro jednotky EU

Novinky, pno
KARLOVY VARY

Ve vojenském výcvikovém prostoru v Doupovských horách na Karlovarsku cvičí v těchto dnech více než 1300 českých vojáků. V rámci obřího cvičení trénuje spolu s příslušníky 4. brigády rychlého nasazení také více než dvacítka dalších armádních útvarů.

Článek

Cvičení se účastní vojáci předurčení pro účast v misích pro Evropskou unii. Ta buduje tzv. Battle Groups. Očekává se, že tyto síly budou schopné operovat kdekoli na světě v okruhu 6000 kilometrů od Bruselu, vyjma Arktidy.

Česká armáda připravuje vojáky do těchto sil společně se Slovenskem, o čemž v roce 2005 rozhodli podpisem smlouvy ministři obrany obou zemí. Společná česko-slovenská jednotka má být pro potřeby Evropské unie připravena ve druhé polovině příštího roku. Jádro jednotky, které budou velet Češi, vytvoří výsadkáři z Chrudimi a členové jednotky rychlého nasazení z Žatce.

Vojáci při cvičení v Doupovských horách. Foto: Ministerstvo obrany ČR

„Předcházející výcvik v zasazení skupin z vrtulníku pomocí slaňování byl skvělým koncertem chrudimských výsadkářů a ukázka z výcviku ostřelovačů patřila k pomyslné třešničce na dortu ve výcviku jednotky určené pro EU,“ řekl mluvčí armády Miroslav Šindelář.

V současné době se na Doupově připravují pouze čeští vojáci. Příslušníci Ozbrojených sil Slovenské republiky se do přípravy společné jednotky zapojí až v další fázi. Cvičení na Doupově potrvá do pátku 11. dubna 2008.

Vojáci při cvičení v Doupovských horách. Foto: Ministerstvo obrany ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám