Hlavní obsah

AI kritizuje Česko za dodávky zbraní do Afghánistánu

Právo, Lenka Hloušková

Amnesty International (AI) kritizuje dodávky zbraní do Afghánistánu, které přicházejí z členských států NATO. Patří k nim i Česká republika. Od roku 2005 tam vyvezla zbraně a vojenskou techniku za stovky miliónů korun. Podle AI dodaly v letech 2004–2006 nejvíce vojenského materiálu a zbraní do Afghánistánu USA, Velká Británie a také ČR.

Článek

České ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) udělilo v tomto období licence na vývoz ručních a lehkých zbraní, střeliva, pyrotechnických prostředků, ženijní a letecké techniky. Loni se tak do Afghánistánu vyvezlo například 3003 ručních a lehkých zbraní.

Ministerstvo obrany (MO) v roce 2005 realizovalo dodávky 5750 tun munice za 485,74 miliónu korun. Vláda ji označila za nepotřebnou a darovala jako pomoc při budování nové afghánské armády. Náklady na realizaci akce včetně přepravy platily USA.

„Vláda loni v dubnu schválila také dar 12 vrtulníků, tři už jsou v Afghánistánu,“ sdělil Právu Petr Sýkora z tiskového odboru MO. Do Afghánistánu míří šest helikoptér Mi-17 a šest bitevníků Mi-24 za 612,5 mil. Kč. Armáda ČR je nepotřebovala. Každý stroj projde před odletem opravou. Náklady včetně přepravy se vyšplhají na 650 mil. Kč a zaplatí je NATO.

Milióny zbraní v oběhu

Afghánistán patří k nejvyzbrojenějším státům světa. AI odhadla počet příslušníků tamních bezpečnostních složek na 182 tisíc; počet lehkých zbraní, které byly od roku 2002 oficiálně do země dodány, na 409 022 kusů. Další milióny ručních zbraní mají ozbrojené skupiny, jichž v zemi působí stovky.

AI označila příliv zbraní do Afghánistánu za špatný. Podle ní mohou být používané při porušování lidských práv, končit v rukou vzbouřenců. Organizace dále označila dodávky ze států NATO jako snahu zbavit se nadbytku výzbroje v jejich skladech, případně zbraní a munice ve střední a východní Evropě.

„Nikdo z představitelů ČR ani NATO si nemůže dělat iluze o stavu afghánské policie a armády. Mezinárodní společenství se nedostatečně věnuje i ostraze skladů se zbraněmi. Dokud nebudou problémy vyřešeny, neexistuje žádné ospravedlnění pro nadměrné dodávky zbraní ze strany NATO,“ uvedla AI.

Ne všechny darované zbraně z ČR Afghánci přijali. Loni v listopadu odmítli dvacet tisíc samopalů vzor 58, 650 kulometů a střelivo. Uvedli, že jim přestaly vyhovovat a chtějí se orientovat na americké zbraně.

Vývoz ručních a lehkých zbraní z ČR do Afghánistánu
RokVojenský materiálHobby, lov, sebeobrana
20050400
20062600
200730030
Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám