Hlavní obsah

Vláda pustí dál Julínkovy zákony

Novinky, jov
PRAHA

Koalice se na úterním nočním jednání dohodla, že ve středu propustí na jednání vlády do dalšího kola věcné návrhy sedmi zákonů ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Rozpory stále trvají kolem transformačního zákona, který ministr předložil v úterý večer. Problém je v transformaci zdravotních pojišťoven na akciové společnosti.

Na reformě zdravotnictví se koalice dohodla, transformaci odložilaVideo: ČTK

 
Článek

„Jednání nebylo jednoduché, nakonec jsme došli ke shodě, která nám umožňuje pokračovat v jednání,“ řekl chvíli před půl jednou v noci premiér Mirek Topolánek (ODS). Koalice jednala v Kramářově vile přes šest hodin.

Nejmenší problém byl podle premiéra u poplatků ve zdravotnictví, jejich revizí se 17. dubna bude zabývat koaliční expertní komise. „Problém bude odstraněn,“ poznamenal k tomu Topolánek. Jednání o nich proběhne i s hejtmany.

Problém je u transformačního zákona. „Neexistuje základní shoda,“ uvedl Topolánek s tím, že koalice má nyní dva měsíce na to, rozpory odstranit a najít řešení.

Připomínky až na vládě

Radost může mít po jednání ministr Julínek. Jeho sedm záměrů zákonů vláda dnes podpoří. „Zákony propustíme do dalšího kola,“ prohlásil Topolánek. Přímo na jednání vlády se pak budou řešit připomínky k Julínkovým předlohám.

Julínek uvedl, že zapracuje do svých zákonů trvalou regulaci zisku zdravotních pojišťoven, omezení umělého oplodnění pouze na páry, jak chtěli lidovci, že nebude privatizována VZP a garanci, že nebudou privatizovány univerzitní nemocnice. Tyto nemocnice by pak měly mít neziskový charakter. Koalice se bude také kvůli požadavku KDU-ČSL řešit upravení umělého přerušení těhotenství.

Pro šéfa zelených Martina Bursíka je důležité, že univerzitní nemocnice nebudou privatizovány.

Expertní skupiny

Ještě v úterý odpoledne, před jednáním K9 se sešly expertní týmy koaličních stran. Ani ony se ale na transformaci pojišťoven nedohodly. KDU-ČSL trvá na tom, že pojišťovny se nebudou měnit na akciové společnosti.

Změny, které dohodla K9, probíraly i expertní skupiny. Zdravotní pojišťovny budou mít například stále regulovaný zisk a 85 procent z něj půjde zpět do zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám