Hlavní obsah

Univerzitní nemocnice se na akciové společnosti měnit nebudou

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví v úterý odpoledne ustoupilo a slíbilo pojistku proti privatizaci univerzitních nemocnic. Po jednání koaličních expertů na zdravotnictví to řekl poslanec KDU-ČSL Jiří Carbol. Jeho strana si v návrhu zákona tuto pojistku vymohla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda lidovců Jiří Čunek přichází na jednání koaličních špiček.

Článek

"V otázce univerzitních nemocnic máme záruku neprivatizace. Ministerstvo souhlasí, že taková záruka tam musí být. Potom ministerstvo navrhuje trvalou regulaci zisku u akciových společností zdravotních pojišťoven,“ řekl po schůzce expertů Carbol.

Ministerstvo zdravotnictví původně navrhovalo, aby regulace zisku u zdravotních pojišťoven fungovala jen pět let. Výsledek jednání znamená, že by zdravotní pojišťovny měly trvale 85 procent ze svého zisku odvádět zpět do zdravotnictví, jak lidovci požadovali.

O reformě zdravotnictví, jak ji navrhuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek jednaly v úterý v noci koaliční špičky. S jeho návrhy nesouhlasí KDU-ČSL. Problémem je hlavně privatizace zdravotních pojišťoven.

Ministerstvo dodalo transformační zákon

Další problém, který koalici trápí, privatizaci zdravotních pojišťoven, experti zatím nevyřešili. Ministerstvo zdravotnictví ale na jednání konečně dodalo slibovaný transformační zákon.

"Dostali jsme od ministerstva na jednání návrhy tezí transformačního zákona a privatizace zdravotních pojišťoven je jednou z těch možností. Teď je na nás, abychom posoudili, jaké jsou jiné varianty a podle toho se rozhodli,“ uvedl k tomu Carbol.

Poslanec ODS Boris Šťastný řekl, že je velká šance, že vláda ve středu věcné záměry sedmi Julínkových zákonů projedná.

"Myslím, že jsme rozptýlili takové ty nejvážnější pochybnosti koaličních partnerů co se týká zejména právní formy některých těch institucí, ať se to týká akciových společností u univerzitních nemocnic nebo v oblasti pojištění,“ řekl Šťastný.

K problematice se po jednání koaličních expertů na zdravotnictví sešly i špičky koalice.

Šojdrová zatím návrh nestáhne

Místopředsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová v úterý potvrdila, že nestáhne svůj návrh na zrušení poplatků pro kojence a jejich matky v porodnicích. Požadoval to po ní Julínek.

"V tuto chvíli není důvod ke stažení tohoto návrhu,“ uvedla. Svou předlohu by stáhla jedině v případě, že bude připraven širší vládní koaliční návrh, který by její požadavek obsahoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám