Hlavní obsah

Lidovci radar zřejmě podpoří, chtějí ale napřed vidět smlouvy

Novinky, jov
PRAHA

Lidovečtí poslanci jsou ve Sněmovně ochotni podpořit smlouvy o americkém radaru v Brdech. Definitivní stanovisko ale podle předsedy poslanců KDU-ČSL Pavla Severy zaujmou až poté, co se seznámí s obsahem dohod. Uvedl to po jednání s ministry zahraničí a obrany Karlem Schwarzenbergem (za SZ) a Vlastou Parkanovou (KDU-ČSL) a velvyslancem při NATO Štefanem Fülem.

Článek

„Byl předložen text, který jasně říká, že NATO počítá s tím, že radar bude součástí aliančního štítu proti raketám,“ uvedl Severa. "To nám umožňuje nadále se zabývat tou myšlenkou podpořit smlouvy, na kterých se v tuto chvíli pracuje,“ dodal. Definitivní rozhodnutí podle něj nastane ve chvíli, kdy KDU-ČSL uvidí konkrétní smlouvy.

Podle předsedy lidovců Jiřího Čunka jsou důležité i případné zdravotní dopady na obyvatelstvo a podřízenost amerických vojáků českému právu mimo území základny. „Tyto podmínky budou údajně zpracovány v této smlouvě,“ uvedl s tím, že lidovci nikdy nebyli proti radaru při splnění jejich podmínek.

Lidovecký rebel Ludvík Hovorka ani po jednání s ministry jasně neřekl, zda radar podpoří při hlasování ve Sněmovně. „Před rozhodováním je potřeba posoudit ty texty. Chtěl bych vědět, o čem budu rozhodovat,“ prohlásil.

Ministři jsou spokojení

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (za SZ) označil setkání s lidovci za „velmi věcné". Také ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) se netajila spokojeností, domnívá se, že se dařilo lidovce pro radar přesvědčit. „Dařilo se nám to, myslím, že se to ukáže časem. Že bychom šli zklamáni, nebo že bychom měli nějaké problémy, to se říct nedá,“ uvedla při odchodu z jednání.

Schwarzenberg se bude snažit pro radar získat i zelené a sociální demokraty. „Samozřejmě ano. Doufám, že ve všech demokratických stranách se najdou lidé, kteří si uvědomují zodpovědnost za bezpečnost této země. Doufám, že jich bude dost,“ prohlásil ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám