Hlavní obsah

Mezinárodní den Romů: připomínka obětí rasismu a netolerance

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V rámci Mezinárodního dne Romů se v úterý na pražském náměstí Míru uskutečnila výstava, kterou romské organizace a občanská sdružení zabývající se lidskými právy chtěly upozornit na přetrvávající netoleranci, jež panuje v české společnosti vůči menšinám. Na velkoplošných panelech organizátoři připomněli 27 obětí rasově a ideologicky motivovaných vražd.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Výstava věnovaná téměř třem desítkám obětí rasově a ideologicky motivovaných vražd, které se v ČR staly během posledních 20 let.

Článek

Na instalovaných panelech organizátoři připomenuli příběhy 27 lidí, kteří od roku 1990 podlehli rasově či ideologicky motivovaným útokům. Akci provázel zvýšený dohled ze strany městské i republikové policie, která se obávala provokací ze strany pravicových extremistů.

Vedle více než dvou desítek Romů zabitých skinheady, připomněli organizátoři například i súdánského studenta Elamina Abdebradiho, ubodaného v roce 1997 na pražských vysokoškolských kolejích, či Filipa Venclíka, kterého v roce 1993 smrtelně zranil skinhead v pražském metru, protože Venclík byl sympatizantem hnutí punk. Bez povšimnutí nezůstal ani loňský incident, při němž čtyři mladíci zapálili v Hodoníně bezdomovce.

Panel s pořadovým číslem 28 vyplnil místo jména a příběhu velký otazník. Nevyřčená otázka: "Kdo bude další?", se nabízí.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Další akce zaměřené na propagaci romské kultury se u příležitosti Mezinárodního dne Romů konaly v úterý i na dalších místech České republiky.

Mezinárodní den Romů připadá na 8. dubna a slaví se od roku 1990. Připomíná první mezinárodní setkání romských představitelů, které se konalo 8. dubna 1971 u Londýna. V dalších dnech se pak v Británii uskutečnil první romský kongres, na němž vznikla Mezinárodní romská unie. Účastníci ze 14 zemí včetně tehdejšího Československa tam přijali romskou hymnu a vlajku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám