Hlavní obsah

Ozbrojenci v maskáčích děsí jižní Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOBRÁ VODA

Situaci před 35 lety, kdy Československo napadla okupační vojska, může v těchto dnech připomínat lecjaké místo v jižních Čechách, kudy projdou výsadkáři chrudimského praporu. Na 180 mužů v maskáčích a po zuby ozbrojených pochoduje v rámci nejdelšího pěšího přesunu z Českých Budějovic zpět do Chrudimi.

Článek

Celkem ujdou za šest dní asi 300 kilometrů. Ačkoliv se vojáci snaží obcházet obydlená místa, někdy se jim nevyhnou. Stávají se potom středem pozornosti nejen malých dětí, ale především starších lidí.

Vojenská síla sice budí v mnohých lidech spíše obavy, chrudimští vojáci se ale s odporem na svém prvním úseku zatím nesetkali, ba naopak. Lidé se zastavují a pokud mají příležitost, snaží se s vojáky i hovořit. "Dokonce za námi v jedné osadě vyběhly stařenky a nabízely nám rajčata a vejce," řekl velitel výsadkářů Oldřich Nápravník. 300 kilometrů s plnou polní

Výsadkáři jsou vedeni k úplné nezávislosti a odkázáni na vlastní zásobování. Jednou za dva dny jim z letadla shodí zásobu jídla, se kterou musí vystačit 48 hodin. Na ramenou nesou vedle až dvacetikilogramové výstroje také nádoby s vodou, které postupně doplňují na stanovištích z přistavené cisterny. Nemohou si po cestě ani nakoupit jídlo, musí jim stačit výživné sušené maso a další speciální potraviny.

"Chceme mimo jiné prověřit váhu nákladu, protože například Američané při invazi do Afghánistánu museli po problémech přehodnocovat množství neseného materiálu," vysvětlil jeden z cílů pochodu Nápravník. Podle něj jde svým rozsahem a délkou o ojedinělý a extrémně náročný přesun, který je nejdelší v novodobé historii české armády.

Dvě stovky výsadkářů seskočily na letiště v Plané u Českých Budějovic v noci na dnešek. Spolu s nimi se sneslo na zem také několik kontejnerů s výzbrojí. Asi dvacítka členů minometné roty se s těžkou výzbrojí vydala přes horu Kleť do výcvikového prostoru v Boleticích na Českokrumlovsku, kde budou trénovat střelbu. Zbytek mužů se dnes ráno vydal směrem na Dobrou Vodu a Třeboň. Ve čtvrtek by měli dorazit k Jindřichovu Hradci, poté půjdou přes Vysočinu na mateřskou základnu v Chrudimi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám