Hlavní obsah

V Česku by se za šest let mohlo volit přes internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Ministerstvo vnitra začne letos společně s Českým statistickým úřadem (ČSÚ) připravovat systém elektronických voleb. Práce projektového týmu by měla být dokončena do konce roku 2009. Ministr vnitra Ivan Langer a předseda ČSÚ Jan Fischer v pondělí v Hradci Králové podepsali memorandum o přípravě koncepce, testování a realizaci systému elektronických voleb.

Foto: Mlejnková Alexandra, Právo

Systém elektronických voleb představil ministr vnitra Ivan Langer na okraj zahájení jedenáctého ročníku konference Internet ve státní správě a samosprávě.

Článek

O tom, zda se v České republice elektronické hlasování v budoucnu uskuteční, budou muset rozhodnout zákonodárci. Podle Fischera by se prvními českými elektronickými volbami mohly stát sněmovní volby v roce 2014.

"My bychom rádi na konci roku 2009 měli jak odzkoušenou technologii, především z hlediska potřebného zabezpečení, tak zpracovanou legislativu, aby se tento systém mohl rozběhnout," řekl náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček. První testování elektronického systému voleb by se podle Zajíčka mohlo uskutečnit v roce 2010 při senátních volbách v některém z volebních okrsků.

Předseda ČSÚ řekl, že nejdůležitější při přípravě celého projektu je zabezpečení systému elektronických voleb. "Musíme být schopni zabránit možnosti dvojitého hlasování, nejlepším způsobem by byl elektronický občanský průkaz, na jehož přípravě ministerstvo vnitra a další instituce pracují. Druhá věc je mít takový projekt, který zajistí, že budeme hlasovat tajně," řekl Fischer.

Urny zůstanou

Podle něj budou na přípravě projektu pracovat odborníci z různých oborů. "Elektronické volby však vždycky budou alternativou k hlasování prostřednictvím volebních lístků, ale rozhodně usnadňují možnost volit lidem handicapovaným či dlouhodobě žijícím v zahraničí," řekl Fischer.

Zkušenosti s internetovými volbami mají například Spojené státy, Švýcarsko nebo Británie. Parlamentní volby s hlasováním po internetu se v roce 2007 konaly také v Estonsku.

Podepsání memoranda mezi ministerstvem a ČSÚ bylo součástí dnes zahájeného 11. ročníku konference Internet ve státní správě a samosprávě, které se v Hradci Králové účastní přes dva tisíce odborníků z celé České republiky.

Ivan Langer v Hradci Králové také podepsal memorandum o spolupráci mezi Notářskou komorou České republiky a ministerstvem vnitra o zapojení všech notářů do projektu Czech POINT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám