Hlavní obsah

Šéf KSČM: Česko je v politické i ekonomické krizi

Země je v hluboké politické i ekonomické krizi, tvrdil předseda KSČM Vojtěch Filip na sobotní celostátní konferenci komunistických kandidátů do Senátu a lídrů pro volby do krajských zastupitelstev. Shromáždění se konalo ve Velkém sále pražského magistrátu.

Článek

Statistici i ekonomové však tvrdí něco jiného: HDP roste rekordně, průměrný plat atakuje hranici 23 000 korun, nezaměstnanost klesá.

Vláda, která je založena na zradě sociálnědemokratických poslanců, pohrdá podle Filipa názory občanů, z nichž si tři čtvrtiny nepřejí stavbu amerického radaru v Brdech a ještě více jich o něm chce hlasovat v referendu. Oddělení politické elity od zájmů občanů, je jasným znakem politické krize, dodal.

Filip rovněž tvrdí, že z ČR mizí do zahraničí 100 miliard korun zisků. Tento odliv podle něj nejsou s to kompenzovat příští investice. V tom vidí komunistický předseda krizi ekonomickou, k níž vláda přispěla reformou veřejných financí.

Šéf KSČM varoval před "ataky", které se vedou a povedou proti KSČM a jejichž cílem je komunistické hnutí rozpoltit. Takovým útokem na integritu strany podle něj byly výzvy, aby komunističtí zákonodárci volili při prezidentských volbách kandidáta opozice Jana Švejnara.

Filip: náš program oslovuje 80% obyvatel

Komunisté mají ve volbách podle Filipa velkou šanci uspět, protože jejich program oslovuje nejméně 80 procent obyvatel. Podle průzkumů by dostali kolem 13 procent hlasů.

Komunistické kandidáty vyzval k plnému osobnímu nasazení. Nemají se stydět za svou značku (KSČM) ani za situace, kdy je podle něj část společnosti ovládána strachem ze ztráty zaměstnání, když se přihlásí ke KSČM.

EKONOMICKÁ SITUACE ČR

- průměrná mzda by se měla v letošním roce zvýšit o osm až deset procent

- kvůli zdražování bude reálný růst mezd asi tři procenta

- průměrná mzda by měla překonat hranici 23 000 korun

- loni průměrná hrubá měsíční mzda stoupla o 7,3 procenta, reálně o cca 4,4 procenta

- Hrubý domácí produkt loňský rok rostl tempem 6,5 procenta, což je podle statistiků nejvíc od vzniku ČR

- ekonomika roste rekordním tempem, nezaměstnanost klesá pod šest procent

"Nemusíte mít strach, Komunistická strana Čech a Moravy od svého vzniku v roce 1990 se nikdy žádným způsobem neprovinila proti zákonům České republiky a proti ústavě," ubezpečoval Filip. "Jsme nejdemokratičtější a nejmasovější komunistickou stranou," ukončil svůj projev.

Reklama

Výběr článků

Načítám