Hlavní obsah

Zelení probírají své úspěchy v koalici

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Strana zelených (SZ) na své sobotní Republikové radě hodnotí to, co se jí podařilo během 15ti měsíčního vládnutí spolu s ODS a lidovci z vlastního programu prosadit. Diskuze bude jistě jako na každé schůzi zelených velmi živá. Podle některých se zeleným v koalici daří dobře, podle jiných to zas až takový úspěch není.

Článek

Předseda Bursík hodnotí působení Strany zelených v koalici kladně, stejně jako své na ministerstvu životního prostředí. "Ochrana životního prostředí se stala významnou součástí politiky vlády," uvedl nedávno. 

Souhlasí s ním i předsedkyně poslanců SZ Kateřina Jacques. Podle ní je bilance vládního a koaličního angažmá zelených "velmi pozitivní", zejména vzhledem k tomu, že SZ je nejmenší stranou v parlamentu.

"Určitě se leccos podařilo v životním prostředí, za to v oblasti dopravy málo," řekla ve čtvrtek Právu předsedkyně rady Olga Zubová. Debata bude podle ní bouřlivá, ale "nebude na úplnou pětku". Dříve uvedla, že se možná ozvou i hlasy pro zvažování odchodu z vlády.

Matěj Stropnický před zasedáním republikové rady. Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Také podle první místopředsedkyně Dany Kuchtové v některých oblastech zbývá zeleným prosadit v koalici ještě hodně. Problémy jsou zejména v oblastech dopravy, zdravotnictví a diplomacie. "Pojmenujeme problémy, které máme. Je otázka, zda se k tomu členové rady postaví radikálně, nebo stanoví nějaký harmonogram plnění jednotlivých bodů," řekla ČTK Kuchtová.

Čunek se vrátil

Člen předsednictva Dušan Lužný přiznal, že Republiková rada zřejmě přisoudí větší váhu věcem, které jsou důležité z politického hlediska. Zelení se tak asi nevyhnou diskuzi na téma radarové základny v Brdech a návratu předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády.

Předsednictvo strany tento týden o dohodě mezi ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a Čunkem o zadání auditu rozhodlo diplomaticky. Neschválilo ji, ale "vzalo na vědomí". Podle kritiků však zelení opět ustoupili. Domnívají se, že měli být zásadovější a trvat na vyjasnění financí, a až pak kývnout na Čunkův návrat. Podle odborníků bude audit Čunkových financí k ničemu.

Radar, který byl zeleným čert dlužen

Dalším žhavým problémem bude zřejmě radar USA v ČR. Ve své čtvrteční deklaraci summit NATO podpořil vybudování protiraketové obrany ve Střední Evropě a uvedl, že hledá způsoby, jak ji "propojit se současným aliančním úsilím v oblasti protiraketové obravy, a to tak, abychom zajistili jeho úplnou integraci do budoucí alianční architektruy protiraketové obrany". Summit také uložil Severoatlantické radě, aby do příštího zasedání v roce 2009 "rozpracovala alternativy pro vybudování komplexní architektury protiraketové obrany".

Bursík, podle kterého byl téma radaru zeleným "čert dlužen", je s výsledkem summitu spokojený. Podle něj se podmínka začlenit radar pod NATO "stala integrální součástí vyjednávacího procesu".

Co vadí zeleným

Zelení v programu navrhli zákaz jízd kamiónů od pátku od 15 hodin do neděle do 24 hodin. Nyní nesmějí kamióny jezdit během letních prázdnin v pátek od 17:00 do 21:00 a v sobotu od 7:00 do 13:00; po celý rok platí zákaz v neděli od 13:00 do 22:00. Nový návrh pramenící z kompromisu mezi ministerstvem životního prostředí a dopravy počítá od ledna 2009 s celoročním zákazem v pátek od 15:00 do 20:00 a v neděli od půlnoci do 22:00.

Zelení mají v programu "zavedení minimálních poplatků" za vystavení receptu a za hospitalizaci, aby se omezilo plýtvání. Republiková rada ale v únoru kritizovala to, že u lékaře musí platit poplatky i děti a senioři. Postavila se také proti privatizaci fakultních nemocnic, kterou navrhuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Zahraniční sekce SZ "za současného stavu nesouhlasí s uznáním případného vyhlášení nezávislosti Kosova na Srbsku ze strany ČR". Nezávislost naopak podporuje ministr zahraničí za SZ Karel Schwarzenberg.

Naopak místopředseda SZ Ondřej Liška ve čtvrtek uvedl, že usnesení summitu je obecné a o integraci radaru do NATO se nedá mluvit. Proto je možné, že nakonec ve Sněmovně umístění radaru nepodpoří. V tomto duchu se už vyjádřily dvě poslankyně strany Olga Zubová a Věra Jakubková.

Reklama

Výběr článků

Načítám