Hlavní obsah

U zelených je kvůli návratu Čunka dusno

PRAHA

U zelených to opět vře. Důvod? Návrat lidoveckého šéfa Jiřího Čunka do vlády. Předseda Martin Bursík požadoval na středečním večerním jednání předsednictva SZ schválení svého postupu. Podle informací Práva žádal o posvěcení dohody mezi premiérem Mirkem Topolánkem a ministrem Karlem Schwarzenbergem, jejímž výsledkem má být dodatečná Čunkova politická očista za pomoci auditu rodinného hospodaření.

Foto: Milan Malíček, Právo

Matěj Stropnický a za ním Martin Bursík na zasedání Republikové rady Strany zelených

Článek

Dohodu se zeleným rebelům zvrátit nepodařilo, ale ani Bursík nebyl stoprocentně úspěšný.

Bursík s šéfkou poslaneckého klubu Kateřinou Jacques jsou přesvědčeni, že dohoda o auditu je tím nejlepším řešením, které celou kauzu uzavře. Tento jejich názor ale nesdílí část sedmičlenného předsednictva, ač v něm má Bursík většinu jediného hlasu (4:3).

Tvrdí, že audit nic nevyřeší, což ostatně také potvrzují vyjádření některých auditorských odborníků. Rebelové se proto vzepřeli odsouhlasit usnesení, kterým by stranický orgán Bursíkův postup výslovně schválil. Výsledkem byl text, kterým vyřešení napětí kolem Čunka předsednictvo pouze „bere na vědomí“.

Podle informací Práva pro takové znění nakonec zvedlo ruku pět členů orgánu, proti se postavili pouze Dana Kuchtová a Martin Tichý. Třetí opozičník Dušan Lužný usnesení podpořil s tím, že podle něj vzetí na vědomí není souhlasem. Lužný se nedávno stal náměstkem ministra školství Ondřeje Lišky, který patří jako místopředseda zelených k Bursíkovým příznivcům.

V sobotu budou napětí krájet

Dá se tedy očekávat, že sobotní jednání stranické republikové rady bude velmi napjaté. Část zelených hovoří nyní o tom, že dohodou o Čunkovi ztrácí na kreditu vláda i jejich ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který dosud patřil k nejoblíbenějším politikům v zemi, a tím sama strana.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nicméně i v opozici se ozývají hlasy, že by vláda kvůli Čunkovým aférám padnout neměla.

Rebelové jsou však zklamáni tím, že zelení opět ustoupili. Domnívají se, že měli být zásadovější a trvat na vyjasnění financí, a až pak kývnout na Čunkův návrat. Nedokážou si totiž představit, co může audit obsahovat. Vadí jim, že nebyl splněn ani druhý Schwarzenbergův požadavek – zveřejnit obsah rozhodnutí státního zástupce o odložení Čunkovy kauzy.

Spor o Kosovo

Ostrá diskuse se na předsednictvu strhla i o dalším bodu jednání, kterým bylo stanovisko ke Kosovu. První místopředsedkyně Kuchtová doporučila, aby se rozhodnutí o jeho uznání neuspěchalo a aby se počkalo na dořešení návratu uprchlíků do této země i na to, zda budou plněny podmínky, stanovené Radou bezpečnosti OSN.

I v tomto bodě však Bursík prosadil svou, když toto usnesení nebylo přijato poměrem hlasů v poměru 3:4. Jeho opozičníci se ale domnívají, že by strana měla být v tomto směru zdrženlivá, i když to realitu uznání samostatného Kosova zřejmě nezvrátí.

Reklama

Související články

Lidovci se dočkali, Čunek je znovu ministrem

Předseda lidovců Jiří Čunek je zpátky ve vládě. Prezident Václav Klaus ho ve středu dopoledne na Hradě opětovně jmenoval do funkce vicepremiéra a ministra...

Zelení posvětili Čunkův návrat do vlády

Strana zelených oficiálně vzala na vědomí návrat šéfa lidovců Jiřího Čunka do vlády. Zelení zároveň prohlásili, že chtějí zůstat v koaličním kabinetu Mirka...

Výběr článků

Načítám