Hlavní obsah

Dva Češi plánují soukromý let do vesmíru

Právo, ČTK, Bohuslav Hatina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od čtvrtek si mohou Češi koupit letenku do vesmíru na palubě stroje společnosti Virgin Galactic, kterou ve východoevropských zemích zastupuje společnost Typ Agency. Cena pětiminutového skoku do vesmíru přijde na 200 000 dolarů (3,2 miliónu korun).

Článek

Podle Hanuše Němečka z cestovní kanceláře Typ Agency dva Češi mají o vážný zájem a stojí před podpisem smlouvy o koupi letenky. Na celém světě je na seznamu vážných zájemců zatím 250 lidí, zhruba polovina jich pochází z USA. Češi jsou v pořadníku na 168. místě. O podrobné informace žádalo 25 Čechů.

Virgin Galactic plánuje první lety do kosmu na konec roku 2009, čeští turisté by se mohli dočkat následující rok.Pokud se plány podaří naplnit, stane se příští rok dalším mezníkem v kosmonautice, neboť budou zahájeny komerční lety do vesmíru na palubě stroje SpaceShipTwo.

Stroj pro šest vesmírných turistů

Raketoplán SpaceShipTwo ponese na své palubě šest astronautů - cestujících a dva piloty. SpaceShipTwo bude dopraven do výšky asi 15 240 metrů nosným letadlem. Tam se raketoplán odpoutá od mateřské lodi a zažehne vlastní raketový motor na hybridní pohonné látky. Ten ho vynese do výšky více než 110 kilometrů, deset kilometrů nad hranici kosmického prostoru. Cestující poletí rychlostí třikrát vyšší než je rychlost zvuku a pocítí přetížení až 3g. Ve stavu beztíže stráví pět minut.

Výstup potrvá asi 90 sekund, přičemž raketoplán dosáhne trojnásobné rychlosti zvuku. Potom se vrátí do zemské atmosféry, kde začne brzdit. Ve výšce 18 kilometrů se skládací křídla vrátí roztáhnout, což umožní klouzavé přistání bez pohonu na základnu.

Riskantní návrat do atmosféry řeší důmyslná konstrukce Burta Rutana. V kosmickém prostoru jsou křídla složena a poskytují efekt „opeření“ (feathering), jenž umožňuje zpomalení ve větší výšce aniž by byl namáhán plášť stroje vysokými teplotami.

SpaceShipTwo je postaven z kompozičních materiálů a nikoliv z kovových, což snižuje hmotnost. Mechanismus „opeření“ umožní stroji obejít se bez speciální tepelné ochrany.

Základna Virgin Galactic a operační středisko Spaceport Amerika budou vybudovány v Novém Mexiku. První lety budou startovat ze základny Mojave Spaceport v Mojavské poušti v Kalifornii. Pro konstrukci a stavbu raketoplánu SpaceShipTwo a mateřské lodi WhiteKnightTwo vznikla společnost Spaceship Company, společný podnik Virgin Group Richarda Bransona a Scaled Composites Burt Rutana.

Příprava celého projektu stála Virgin Galactic 250 miliónů dolarů a první SpaceShipTwo by měla být hotovy letos v létě. Pak bude následovat zhruba roční testování; v prvním roce komerčního provozu počítá firma s 500 klienty, během následujících deseti let chce odvézt do vesmíru až 50 000 lidí. První let je rezervovaný pro zakladatele skupiny Virgin Richarda Bransona a jeho rodinu, včetně devadesátiletého otce.

Virgin Galactic bude sice první soukromou společností, která odveze turisty do vesmíru, první turisté však již ve vesmíru byli. Využili možnosti dostat se na oběžnou dráhu na ruských lodích. Prvenství patří americkému podnikateli Dennisovi Titovi, který v roce 2001 strávil na oběžné dráze s ruskými kosmonauty téměř osm dní. Cesta s ruskou lodí je však desetinásobně dražší než cena letenky Virgin Galactic.

Tým konstruktéra Burta Rutana získal cenu Ansari X-Prize ve výši 10 miliónů dolarů, určenou pro první soukromou firmou, které se podaří opakovaně dosáhnout hranic kosmu. Povedlo se to jejich stroji SpaceShipOne v roce 2006

Reklama

Výběr článků

Načítám