Hlavní obsah

Podpora amerického radaru ze strany NATO opozici nepřesvědčila

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Kritici americké radarové základny v ČR nepovažují za průlom zprávu, že Severoatlantická aliance a podpoří americké plány na vybudování protiraketové obrany ve střední Evropě, jejíž součástí je i radarová základna v ČR. Vládní zelení ještě důležitost zprávy vyhodnotí.

Článek

„Naše pozice má dvě podmínky a jednou z nich je začlenění, což znamená, že radar bude pod velením NATO. Nestačí politická deklarace, že radar bude v budoucnosti částí obranné struktury Aliance,“ řekl Novinkám místopředseda Výboru pro obranu Antonín Seďa (ČSSD). Druhou podmínkou, kterou si soc. dem. klade, je celostátní referendum. To, že ČSSD trvá na splnění svých podmínek, potvrdil i místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Proti radaru jsou i komunisté, kteří své rozhodnutí také nemění. „Pokud představitelé NATO vyberou podobnou formulaci, tak se zachovají jako moudrá horákyně. Čili nejsou proti, ale zároveň vnímají, že to není systém NATO a pasivně akceptují americký systém,“ řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Také komunisté chtějí k základně referendum.

Agentury AP a Reuters s odvoláním na nejmenovaného vysokého představitele americké administrativy informovaly o tom, že NATO plně podpoří americké plány na vybudování systému protiraketové obrany ve střední Evropě, jehož součástí je i radar v ČR.

V závěrech summitu Severoatlantické aliance v Bukurešti bude podle amerického diplomata figurovat mimo jiné uznání, že plánovaný radar v ČR a základna v Polsku, kde by mělo být umístěno silo s desítkou antiraket, představuje příspěvek k ochraně spojenců.

V závěrech summitu Severoatlantické aliance v Bukurešti bude podle amerického diplomata figurovat mimo jiné uznání, že plánovaný radar v ČR a základna v Polsku, kde by mělo být umístěno silo s desítkou antiraket, představuje příspěvek k ochraně spojenců.

Zelené čeká vnitrostranické referendum

K radaru jsou kritičtí i vládní zelení, ti ale zatím nemají k podpoře radaru ze strany NATO oficiální stanovisko. "

Místopředseda strany a ministr školství Ondřej Liška v ČT řekl, že podle jeho názoru jejich podmínka splněna nebyla, strana ale své oficiální stanovisko zatím řeší. "Korekce USA je viditelná, posunuly se směrem k alianci," řekl Liška. 

Strana zelených bude pořádat k otázce radaru vnitrostranické referendum, předsednictvo formuluje otázky.

S vybudováním amerického radaru v ČR souhlasí ODS a lidovci.

Reklama

Související články

Česko a USA oznámí finále dohody o radaru

Dokončení textu česko-americké dohody o umístění amerického radaru v ČR oznámí zřejmě už ve čtvrtek, případně v pátek v Bukurešti ministři zahraničí obou zemí...

Výběr článků

Načítám