Hlavní obsah

Čunek plánuje na ministerstvu zemětřesení

PRAHA

Lidovecký šéf Jiří Čunek se ve středu stal podruhé vicepremiérem a ministrem pro místní rozvoj. A hned začal ve vládě i na ministerstvu úřadovat tak, že z toho některé jeho spolupracovníky bude bolet hlava. Na ministerstvu chystá zemětřesení.

Článek

Tam sice pět měsíců formálně nebyl, ale vliv si v něm udržoval trvale. Teď chce ministerstvo pročistit. Čunek, který stále bydlel v bytě ministerstva na Staroměstském náměstí, má připravenou zásadní reorganizaci a plánuje rozsáhlé personální změny. Konkrétní podobu svých záměrů ale zatím odmítl upřesnit.

V každém případě musí například zklidnit rozhádané úředníky. Z ministerstva během Čunkovy nepřítomnosti například odešli dva náměstci: zelený Petr Pávek či nestraník Daniel Toušek. Ten se cítil být spolupracovníky přehlížen.

Jak řekl Právu, mydlili mu schody a snažili se jej obcházet. Toušek také byl ve sporu s náměstkem pro řízení úřadu a finanční toky Milanem Půčkem, který už dřív pracoval s Čunkem na vsetínské radnici.

„Musím se přiznat, že jsem kontakt s ministerstvem měl velký,“ řekl Čunek. Informace médií, že Čunek řídil ministerstvo dále, přestože ve funkci nebyl, ale první náměstek Jiří Vačkář již dříve odmítl. Vačkář ve vládě nemohl hlasovat.

Za další priority svého nového působení v čele resortu Čunek považuje například čerpání peněz z evropských fondů a velkou novelu stavebního zákona. „Jsou tu samozřejmě velké dluhy, které máme směrem k evropským fondům, směrem k územnímu plánu a stavebnímu řádu. Máme před sebou velkou novelu stavebního zákona, kterou jsem slíbil před půlrokem,“ dodal.

Obsazení míst chybějících náměstků chce Čunek řešit s koaličními partnery. „Zelení tam měli náměstka a zřejmě ho budou chtít. Souvisí to samozřejmě i s jinými ministerstvy,“ řekl. Popřel však „handl“ s jinými resorty a stranami.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidovci se dočkali, Čunek je znovu ministrem

Předseda lidovců Jiří Čunek je zpátky ve vládě. Prezident Václav Klaus ho ve středu dopoledne na Hradě opětovně jmenoval do funkce vicepremiéra a ministra...

Výběr článků

Načítám