Hlavní obsah

Sociální demokraté slavili 130 let od založení strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokraté si na slavnostním shromáždění v Praze na Žofíně připomněli 130. výročí založení své strany. Šéf ČSSD Jiří Paroubek v projevu k desítkám domácích i zahraničních hostů mimo jiné hovořil o odlišných ideových zdrojích sociálnědemokratického a komunistického hnutí. Sociální demokracie podle něj vychází z politické plurality a nelze jí "nasadit svěrací kazajku marxistické ortodoxie".

Foto: Michaela Říhová, Právo

Slovenský premiér Robert Fico, šéf ČSSD Jiří Paroubek a bývalý německý kancléř Gerhard Schröder

Článek

"Jakkoli silná chtěla být fierlingerovská kryptomunistická agentura v našich řadách, nikdy nedosáhla v naší straně většiny," prohlásil. Připomněl tak prokomunistického sociálního demokrata Zdeňka Fierlingera, který se v roce 1948 podílel na poúnorovém sloučení sociální demokracie s tehdejší KSČ.

Setkání na Žofíně začalo českou hymnou v podání operní pěvkyně. Po Paroubkovi ke shromážděným promluvili například slovenský sociálnědemokratický premiér Robert Fico a někdejší německý premiér, bývalý předseda německé sociální demokracie Gerhard Schröder. Fico mimo jiné uvedl, že vždy s obdivem sledoval, jak se podařilo po roce 1989 českou sociální demokracii znovu vzkřísit.

Schröder označil sametovou revoluci v Československu za velký převrat, který uvolnil cestu ke sjednocení Německa, umožnil obnovení české sociální demokracie a upevňování vztahů s partnerskou stranu v Německu. Cílem sociálních demokratů je podle něj silná a mírová Evropa, a proto je prý důležité, aby sociálnědemokratické strany uspěly příští rok ve volbách do Evropského parlamentu a aby spravovaly co největší počet států EU. "Jsem přesvědčen, že velká sociálnědemokratická epocha Evropy před námi dosud leží," prohlásil.

Paroubek předtím ve svém projevu mimo jiné vychválil sociálnědemokratické vlády a obvinil současnou pravicovou koalici z toho, že lidi podrobuje "sociálním experimentům". Podle něj je však nesporné, že ČSSD "v dohledné době" opět převezme vládní odpovědnost a musí na to být připravena. Připomněl projekt modernizace, který má z ČSSD udělat stranu přitažlivou i pro větší část mladé generace a střední třídy. "Ať žije Česká strana sociálně demokratická, ať žije Česká republika," zvolal šéf ČSSD v závěru projevu. Potom byl na Žofíně k vidění videoklip mapující některé historické milníky z dějin tuzemské sociálnědemokratické strany.

Národní odnož celorakouské sociální demokracie ustavili její čeští představitelé 7. dubna 1878 v hostinci U kaštanu v Praze-Břevnově. Za 130 let existence zažila sociální demokracie v českých zemích období úspěchů i proher a dvakrát se musela uchýlit do exilu. Po roce 1989 obnovila činnost a nyní tvoří ČSSD spolu s ODS dvojici nejsilnějších hráčů v české politice.

Reklama

Výběr článků

Načítám