Hlavní obsah

Vnitro odpojilo schengenský systém, registr aut totiž kolaboval

Právo, hev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli kolapsu registru aut se ministerstvo vnitra rozhodlo, že dočasně odpojí nový program, který měl zjednodušit a úředníkům urychlit hledání v schengenském informačním systému (SIS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Problémy s registrací vozů se objevily už v pondělí po celé republice.

Článek

Pracovníci jednotlivých úřadů se tak vrátili k ručnímu zadávání dotazů, tedy ke stejnému postupu, který fungoval před víkendovým instalováním programu.

„Ukázalo se, že při vyšší zátěži bylo čekání na informaci ze SIS delší, než jsme předpokládali,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva vnitra Jana Malíková s tím, že nyní se zjišťují přesné příčiny selhání nového systému.

„Opětovné spuštění komplexního dotazovacího programu, kde i dotaz do Schengenu proběhne automaticky, je otázkou blízké budoucnosti, předpokládáme nejpozději do poloviny dubna,“ dodala Malíková.

Schengenský informační systém obsahuje kromě jiného seznam vozů nahlášených v celé Evropě jako ukradené. Při přihlašování vozidla se musí úředník podívat, jestli není v SIS evidovaný. Pokud zjistí že ano, nesmí jej zaregistrovat.

Nový program však způsobil po celé republice velké potíže, někde pracovníci registrů vyřizovali jednu žádost i několik hodin. Problémy se naplno projevily v pondělí, ovšem ministerstvo vnitra na ně veřejnost neupozornila.

Úřady se tak plnily nespokojenými občany, kteří odcházeli s nepořízenou. Vnitro se za potíže omluvilo s několikadenním zpožděním.

Neúspěšní žadatelé však mohou čelit i další komplikaci. Podle zákona totiž musí řidič registrovat svůj vůz do deseti dnů, jinak ho čeká pokuta. Malíková však uklidňuje, že policie k nim bude vstřícná.

Také Ladislav Hostěnský z českobudějovického magistrátu vzkázal: „Chtěl bych lidi uklidnit, že kvůli nefunkčnímu registru nebudeme uplatňovat žádné sankce.“

Někde úřad zavřeli, jinde byly fronty

Ještě včera si žadatelé o registrace vyčkali pěknou frontu, nebo na úřady chodili zbytečně. Místo zprovozněného registru je vítaly cedule Mimo provoz.

„Do odvolání provádíme pouze odhlašování vozidel a ukončování leasingů,“ hlásala ve středu cedule na dveřích pražského odboru dopravy. A tak ti, kteří si sem přijeli zaregistrovat třeba jenom změnu barvy svého auta, měli smůlu.

„Jsem tu dnes už potřetí. Poprvé jsem to vzdal, protože už ráno tu bylo asi sto lidí, v úterý už po poledni došla pořadová čísla a dnes? Ještě nevím, jak dopadnu,“ postěžoval si Právu David Balda, který si chtěl nechat zaregistrovat novou značku.

„Lidi, kteří třeba prodávají auta, nebo přišli nahlásit změnu barvy, tak ty samozřejmě odbavíme. Problém nastane, když si člověk doveze kupříkladu auto z ciziny a my bychom ho měli zkontrolovat. Do toho systému se prostě nedostaneme,“ uvedl Ladislav Prudil z brněnského magistrátu.

Zatímco v Hradci Králové nebyl dopoledne nikdo, v Ostravě a v Karlových Varech museli registr uzavřít. V Plzni zase úředníci varovali motoristy, aby raději přišli až příští týden. V Praze mluvčí magistrátu Jiří Wolf hlásil, že večer už mělo být všechno v pořádku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám